Vollegrond

Achtergrond

Bijeenkomsten Seminis over bloemkool en broccoli tijdens open dagen

Seminis organiseert in de open week van de zaadbedrijven (week 39) op 23 en 24 september twee studiemiddagen voor broccoli en voor bloemkool. Beide bijeenkomsten starten om 15,30 op proeftuin Zwaagdijk in Zwaagdijk-Oost. Seminis is hier ook aanwezig met demovelden met haar rassen voor bloemkool en broccoli en ijsbergsla in het kader van 'Seed meets Technology'.

 

Op woensdag 23 september) staat broccoli centraal. Seminis-adviseur Lennert van Arenthals presenteert dan een nieuwe oogstplanner voor broccoli. Productontwikkelaar voor bloemkool en broccoli Bas Bouhuijzen bespreekt de resultaten van proeven met de 'plantdichtheid van broccoli op de oogstefficiëntie'.

In samenwerking met telers in de UK is er in de afgelopen jaren intensief getest met het dichter planten van broccoli om te zien wat de invloed hiervan is op het schermgewicht. Het planten van meer stuks per hectare zorgt ervoor dat de teler minder landoppervlak nodig heeft en dus met minder kosten teelt. Hier kunnen ook Nederlandse broccolitelers veel profijt van trekken.

Stikstof in bloemkool

Op de bloemkoolbijeenkomst op 24 september introduceert adviseur van Arenthals een nieuwe oogstplanner voor bloemkool. Bas Bouhuijzen gaat in op de N-bemesting bloemkool in relatie tot rassenkeus. Dit gebeurt naar aanleiding van onderzoek dat Seminis uitvoerde met met twee voorjaarsrassen. In de proef zijn vijf verschillende bemestingshoeveelheden gebruikt, zowel in over- als onderbemesting. Het doel van het onderzoek was om uit te zoeken of er een optimale bemesting is en of deze per ras verschilt. De proef moest uitwijzen of dubbele en/of gespleten kolen voorkomen konden worden door een lagere bemesting zonder kwaliteitsverlies.

Of registreer je om te kunnen reageren.