Vollegrond

Achtergrond

Eerste sluitkool goed uit de startblokken

De prijsvorming van de eerste sluitkool af land is goed. Dat gold de zowel voor de grotere als de kleinere kool.

De kool uit de bewaring -op het laatste knap duur- was vroeg uitverkocht, analyseert Gerard Sevenhuijsen van Tuindersbelang in Warmenhuizen. Omdat er alle dagen kool nodig is, ging de vraag vlot door naar de nieuwe oogst. De prijs is inmiddels zakkend, door Sevenhuijsen gekwalificeerd als "schrikbarend jammer". "De markt is nog niet stabiel: er komt steeds meer kool beschikbaar, ook in het buitenland." De vragende partijen zitten Europese landen als Engeland, Spanje, Italië, en Duitsland en ook in Israël.

Prijsvorming aanvankelijk matig

Als we terugkijken naar het afgelopen bewaarkoolseizoen valt op dat de prijsvorming aanvankelijk buitengewoon matig was. Vanaf februari werd de weg omhoog gevonden, met een aantrekkende vraag en heel behoorlijke prijzen vanaf mei/juni. Opgeteld heeft dit in het algemeen geresulteerd in een matig tot redelijk bewaarkoolseizoen. Daar hoort wel de kanttekening bij dat het voorbije bewaarseizoen volgde op enkele ronduit slechte jaren, wat maakte dat er in 2014 wat minder sluitkool voor de bewaring werd geteeld.

Vorig jaar slechte prijs

Die voorzichtigheid was ook dit voorjaar nog merkbaar in de plantingen voor de vroegste rassen. Een teler: "Daarvan is deze keer ook minder uitgeplant. Want zo mooi als de prijsvorming nu was, zo slecht was die een jaar geleden met gemiddeld 10, 11 cent per kilo."

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.