Home

Nieuws

Syngenta-topman ziet weinig heil in biologisch

Rijke landen zouden hun voedselproductie moeten verhogen om een wereldwijde voedselcrisis te voorkomen. Bij biologische landbouw liggen de opbrengsten afhankelijk van het product echter tot 50% lager. Reden om de ambitieuze Europese doelstelling voor 25% biologische landbouw te herzien, zo stelt Syngenta-topman Erik Fyrwald in een interview met NZZmagazin.

Fyrwald ziet honger in Afrika als indirect gevolg van de groeiende belangstelling voor biologische voeding in de EU. Voor biologische landbouw is volgens hem meer grond nodig en worden de akkers in de regel geploegd, wat leidt tot extra uitstoot van CO2. Ook hekelt hij het gebruik van ‘natuurlijke’ biologische bestrijdingsmiddelen als koper tegen schimmelaantasting in de wijnbouw.

Nieuwe vorm van landbouw

De topman pleit voor een tussenvorm die hij regeneratieve landbouw noemt. Hierin zouden de voordelen van zowel de gangbare als biologische landbouw worden gecombineerd.

Vruchtwisseling voor een gezonde bodem gecombineerd met gerichte inzet van bestrijdingsmiddelen zodat akkers niet geploegd hoeven te worden en de CO2 in de bodem blijft.

Verbolgen reacties

Zowel vanuit Zwitserland als Nederland reageren vertegenwoordigers van de biologische sector verbolgen.

Bavo van den Idsert, verbonden aan de biologische handelsorganisatie OPTA noemt het interview op social media een les in schaamteloosheid. Hij vraagt zich af waar zaken als de aantasting van biodiversiteit en achteruitgang van bodemvruchtbaarheid eigenlijk door zijn ontstaan. Kilian Baumann, voorzitter van de vereniging voor kleine boeren in Zwitserland noemt Fyrwalds argumenten grotesk.

Toenemende schaarste door oorlog

Fyrwald maakt zich zorgen over de gevolgen van de oorlog in Oekraïne voor de wereldwijde voedselsituatie, met name in arme landen. Al voor de oorlog in Oekraïne liepen de prijzen van mais, soja en granen op als gevolg van Covid-19 en extreemweer.

De oorlog heeft deze situatie verder verergerd. Zolang de havens aan de Zwarte Zee worden geblokkeerd, zorgt dit volgens de Syngenta-topman voor een groot probleem in de wereldwijde voedselvoorziening. Over land kan volgens hem minder dan 10% van het graan worden geëxporteerd.

Afrika, het Midden-Oosten en ontwikkelingslanden zijn sterk afhankelijk van import uit Oekraïne. Maar ook China zou een grote importeur van producten uit Oekraïne zijn. Europa en de Verenigde Staten gaan de effecten voelen door stijgende prijzen als gevolg van schaarste.

Hogere opbrengsten nodig

Rijke landen hebben volgens de CEO de plicht voldoende voedsel te produceren om een hongercrisis in arme landen te voorkomen. Daarbij zouden boeren wereldwijd steun verdienen om hun opbrengsten te verhogen en planten beter te beschermen tegen weersextremen.

Hij pleit voor het gebruik van technologieën als genome editing, een methode om het DNA van organismen gericht aan te passen. Voor de Crispr/Cas-methode die Syngenta bepleit geldt binnen de EU nu nog een kostbare en intensieve toelatingsprocedure.

Of registreer je om te kunnen reageren.