Home

Nieuws 1 reactie

Subsidie van 25% op AGF heeft effect consumptie

Als de overheid groenten en fruit subsidieert met 25% zal de consumptie voldoende vergroten.

Dat is de uitkomst van onderzoek van de University of Warwick. De markt van groenten en fruit werkt niet goed door de hoge vaste kosten. Die beslaan vaak wel 40% van de productiekosten, terwijl deze bij ongezonde voeding vaak veel lager is. Zo is het bij versproducten als groenten en fruit nodig om steeds voorraad aan te vullen, met als gevolg hogere kosten. Ook een lage omloopsnelheid zorgt voor relatief hoge vaste kosten. Dat maakt de markt van groenten en fruit ineffciiënt en kan voor de overheid aanleiding zijn om in te grijpen via subsidiëring.

25% productiekosten subsidiëren

De hoge kosten door deze producten leiden tot een 15% lagere consumptie. Als de overheid deze kosten subsidieert, zal de consumptie met dat percentage stijgen. De onderzoekers denken dat een subsidie van 25% een goed startpunt is om consumptie aan te wakkeren. Dat percentage zou hoger moeten om mensen echt naar een gezond eetpatroon te krijgen en zo de kosten voor gezondheidszorg te drukken.

De onderzoekers noemen de maatregel van subsidie simpel en zo het beste via de omzetbelasting verlopen. In Nederland zal de btw op groenten en fruit van 9% worden geschrapt in (mogelijk) 2023. Hoe de subsidie van 25% bereikt wordt, blijkt niet uit onderzoek.

Voor de studie maakten onderzoeker gebruikt van consumentendata van Nielsen, waar de groenten en fruitaankopen van 60.000 huishoudens in zijn gebundeld.

Eén reactie

  • bert hummel

    misschien toch weer terug naar het ouderwetse idee, winterkost in de winter, en zomerprod


    Misschien een idee om seizoens gebonden producten te eten .en geen Hollandse aardbeien in de winter. ben je ook veel minder gas nodig en verminder je de co2 uitstoot. zijn we niet een beetje doorgedraaid, en verwonnen, misschien dat de producten dan al een stuk goedkoper zijn ,en kun je zonder subsidie.Of registreer je om te kunnen reageren.