Home

Nieuws

Groentenprijzen België en Nederland wijken af

Winkelprijzen groenten en fruit ontwikkelen zich anders in België dan in Nederland, bijvoorbeeld bij AH.

De Belgische winkelprijzen in maart zijn gepubliceerd. Bij verse groente kwam er gemiddeld 1% bij. Belgische klanten zien nog altijd een beperkte prijsstijging bij verse groente, blijkt uit gegevens van het Belgische statistische bureau StatBel.

De verschillen zijn het best zichtbaar met Europese inflatiecijfers van Eurostat. De Belgische winkelprijzen komen ver onder het Europees gemiddelde. Mogelijk verandert dat in april. In 2021 vertoonden de Belgische winkelprijzen bij de start van het Belgische groenteseizoen een fikse prijsverhoging (zie grafiek hierboven). In Europa blijven de Belgen afgelopen maand dus nog op een laag prijsniveau.

De verschillende ontwikkeling van de winkelprijzen maakt Albert Heijn een interessant vergelijkingspunt. De keten heeft winkels in Nederland en België, maar zal dezelfde inkoopcondities hebben, is de verwachting voor beide landen. Een prijsoverzicht laat inderdaad zien dat voor een boodschappenmandje van groentenproducten de Belgische groenten opgeteld goekoper zijn. Er zijn ook opvallende verschillen bij prei, tomaat, rode paprika. Alleen bij witlof is de prijs exact gelijk bij de winkels in België en Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.