Home

Nieuws

Naktuinbouw: restitutie keuringsbijdrage na winst

Naktuinbouw boekt over 2021 een winst van € 1,8 miljoen en verleent restitutie in keuringsbijdrage.

Over het jaar 2021 bedroeg het resultaat na belasting € 1,8 miljoen. Dat is veel hoger dan voorgaande jaren. Omdat Naktuinbouw geen winstoogmerk heeft, besloot het bestuur afgelopen maand om op onderdelen een restitutie in keuringsbijdragen te verlenen.

Naktuinbouw kreeg in 2021 subsidie van de overheid om nieuwe taken uit te voeren die voortkomen uit brexit. Ook ontvangt Naktuinbouw gelden van de overheid voor het methodiekenonderzoek.

Naktuinbouw heeft het Toetscentrum in Horst losgemaakt van zijn eigen organisatie. Op 1 maart 2022 is het overgegaan aan de onafhankelijke stichting ‘Clean Fruit Plants’. De sector richtte deze stichting zelf op.

Samenwerking op orde

In het jaarverslag laten opdrachtgevers van Naktuinbouw (ministerie van LNV en NVWA) weten de samenwerking met Naktuinbouw te waarderen. Het instituut wordt een robuust oplossingsgericht kennisinstituut genoemd. Daarmee is van een gebrekkige samenwerking tussen NVWA en uitvoerder Naktuinbouw weinig merkbaar. In evaluaties van het toezichtsstelsel kwam dat eerder wel naar voren.

Weinig klachten plantmateriaal

In 2021 behandelde Naktuinbouw 7 klachten over uitgangsmateriaal. Daarmee is het aantal zakelijke conflicten van telers met hun leveranciers opnieuw laag. Twee komkommertelers dienden klachten in vanwege gezondheid van het gewas en kwaliteit. Eén paprikabedrijf wil dat Naktuinbouw oordeelt over de kiemkracht. Verdere kwaliteitsklachten kwamen van een aardbeiteler, een rabarberteler, een stokboonbedrijf en augurkenteler. Van de klachten werd er slechts één toegewezen. Eén klacht was ongegrond, drie werden zonder conlusie afgerond en één klacht is ingetrokken, blijkt uit navraag bij Naktuinbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.