Doorgaan naar artikel

Tomatenrassen met DNA beoordelen: kostenefficiënt maar niet toegestaan

tomatenrassen beoordelen DNA premium

Raseigenschappen worden elke 5 jaar beoordeeld door Naktuinbouw. Archieffoto tomatenteelt. Foto: Fotostudio Atelier 68

Kostenbesparingen zijn mogelijk als raseigenschappen met DNA beoordeeld worden in plaats van met het oog. Regelgeving sluit dat nu nog uit.

Naktuinbouw heeft een belangrijke rol bij de toelating en instandhouding van groenterassen. Zo moet Naktuinbouw volgens het kwekersrecht elke 5 jaar controleren of een ras stabiel is. Dit is de instandhoudingscontrole.

Dat doet Naktuinbouw door het originele ras naast het nieuwe monster te plaatsen. Dat kost nu 15 tot 20 weken. De rassen worden met het oog beoordeeld in de kas. Met DNA-controles kan dat sneller en kan het gewas korter in de kas groeien. Na kieming van het groentezaad worden namelijk de lobbladeren op DNA getest.

Proef tomatenrassen via DNA beoordelen

Om DNA-monitoring te testen, deed Naktuinbouw een pilot in tomaat en uien. Voor deze rassen is de DNA-database het meest compleet. Hedwich Teunissen, senior onderzoeker R&D: “In een pilot gingen we aan de slag om de rassen te vergelijken op DNA-niveau. Na kieming van het groentezaad toetsten we de lobbladeren op DNA. Dit DNA konden we vergelijken met het DNA-profiel van het originele ras. Het resultaat is positief. Toetsen met DNA levert veel tijdbesparing op. Ook hoeven de gewassen minder lang in de kas te staan, wat natuurlijk ook kosten bespaart.”

Kostenbesparing berekenen

Hoe groot de kostenbesparing is, kan nog niet met zekerheid gezegd worden. Teunissen: “Het is nu nog niet mogelijk om alleen op DNA een instandhoudingscontrole te doen. De regelgeving schrijft voor dat dit met het oog moet gebeuren. Als we alleen op DNA willen toetsen, dan moet er een aanpassing in de regelgeving komen.”

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin