Home

Nieuws

Rechter besluit: geen SDE-subsidie houtstook

Aanvragers van SDE-subsidie voor 3 houtstookinstallaties verloren hun SDE-subsidietoekenning op een juiste wijze, oordeelt de rechter.

Subsidie voor houtstookinstallaties hoeft toch niet verstrekt te worden. Het College voor Beroep van Bedrijfsleven oordeelt dat bij de uitvoering van de SDE-regeling voor energiesubsidies strikte voorwaarden terecht zijn.

Drie installaties

Een aanvraag voor subsidie voor 3 houtstookinstallaties werd in 2018 vroeg ingediend, zonder dat alle vergunningen rond waren. De aanvragers waren bang dat de subsidiebepaling voor houtstook zou verdwijnen en diende deze alvast in zonder alle vergunningen. De subsidie werd geweigerd, maar na bezwaar toch toegekend. Toen de aanvrager de plannen toch anders moest uitvoeren nadat alle vergunningen binnen waren, weigerde de uitvoerder de SDE-subsidie alsnog. En dat is terecht, oordeelt de rechter. De aanvragers vinden dat RVO geen belangen heeft om de subsidie alsnog te wijzigen. De huidige discussie over houtstook speelt daarin geen rol.

Geen gelijke kansen

Uitvoerder RVO moet rekening houden met belangen van alle aanvragen. Premature aanvragen zijn niet in het belang van de andere aanvragers, omdat op volgorde van binnenkomst over de subsidie wordt geoordeeld. Daardoor kreeg niet iedereen gelijke kansen, oordeelt de rechter. De aanvraag ging om drie houtstookinstallaties voor drie kassen op drie verschillende percelen. De subsidiemogelijheid voor houtstook is ondertussen inderdaad uit de SDE-regeling verwijderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.