Home

Nieuws

E.coli-uitbraak groente Scandinavië dooft uit

Een uitbraak van een gevaarlijke E.coli variant lijkt voorbij, zonder dat duidelijk de relatie met groente gelegd is.

De uitbraak in Finland, met twee doden en tientallen zieken, vond eind juli tot begin augustus plaats, maar heeft zich verspreid naar in ieder geval Zweden en Denemarken. Zweeds brononderzoek van de voedselautoriteit Livsmedelsverket bracht niets aan het licht, stelt een woordvoerder. “Er zijn twaalf bekende Zweedse zieken gerelateerd aan deze uitbraak, maar we hebben in drie gevallen een relatie kunnen leggen met het eten van salade. Ook waren de zieken relatief mild in vergelijking met Finland.”

Genetische informatie

De verspreiding over meerdere landen kan vastgesteld worden op basis van genetische informatie van de E.coli STEC 0103 variant. Daarmee zou één gezamenlijke bron te herleiden zijn, maar de zekerheid dat dit gesneden groente is, wordt niet gegeven. “Als zich geen nieuwe zieken voordoen is de zaak gesloten voor de Zweedse autoriteiten”, laat de dienst Livsmedelsverket weten.

Finland heeft wel omliggende landen, maar ook Nederland en België, gewaarschuwd attent te zijn in deze zaak. Of dat tot extra brononderzoek leidt, is niet helder.

Of registreer je om te kunnen reageren.