Doorgaan naar artikel

Vaart achter huisvesting arbeidsmigranten

Het opkopen van een boerderij maakt de weg vrij voor de bouw van 500 slaapplekken voor arbeidsmigranten in Veghel. Opgeteld bij andere projecten komt het huisvestingsdoel van gemeente Meijerijstad naderbij.

In Brabants Dagblad schetst omwonende Jack de Laat een bekend beeld: hij en nog 80 bewoners van het vlak buiten Veghel gelegen buurtschap Dorshout proberen uit alle macht de bouw van het wooncomplex voor arbeidsmigranten tegen te houden. De laatste nog actieve veehouderij in deze groene enclave tussen de A50, bedrijventerrein De Amert en de noordelijke rand van de bebouwde kom van Veghel hield met haar zogeheten stankcirkel de vergunning voor woningbouw nog tegen. Dat juridische wapen is De Laat en zijn buren nu uit handen geslagen.

Doel: 2500 slapplekken

De gemeenteraad van Meijerijstad sprak zich twee jaar geleden uit voor het realiseren van 2.000 à 2.500 slaapplekken voor arbeidsmigranten. Hard nodig gezien het feit dat er in de gemeente 8 à 10.000 arbeidsmigranten werk hebben. De bedrijvigheid op de uitgestrekte bedrijventerreinen rond Veghel biedt werkgelegenheid, maar ook de tuinbouw in heel Midden- en Oost-Brabant trekt de nodige Polen, Roemenen en Bulgaren. Vergunning voor een andere woonlocatie, met 300 bedden, is dan ook niet toevallig door Van den Elzen Plants in Erp aangevraagd bij de gemeente – planvorming die ook nog niet rond is, maar wel kansrijk.

Opgekocht door Otto Workforce

De nog omstreden locatie in Dorshout is een plan van het bekende uitzendbureau Otto Workforce, dat nu ook de betreffende boerderij heeft opgekocht. Het bedrijf van Frank van Gool bouwt her en der in Brabant en Limburg woonlocaties, zoals al gerealiseerd in Venray, Sevenum en Waalwijk. De vorm waarvoor hier is gekozen, is die van een kleine woonwijk met 100 huizen. Deze zijn stuk voor stuk geschikt voor bewoning door vijf arbeidsmigranten.

Inmiddels gereed gekomen huisvesting voor arbeidsmigranten van Otto Workforce in aanbouw in Sevenum (L.). - Foto: Bert Jansen

Inmiddels gereed gekomen huisvesting voor arbeidsmigranten van Otto Workforce in aanbouw in Sevenum (L.). – Foto: Bert Jansen

Als de veehouderij inderdaad de activiteiten stopt, is een vergunning voor deze woonwijk voor arbeidsmigranten een belangrijke stap naderbij. Zoals meer gemeentes ziet Meijerijstad dit als ideaalplaatje: net buiten de bebouwde kom hebben minder omwonenden ‘last’ van de nieuwe buren. Bovendien kunnen de arbeidsmigranten toch zonder al te veel moeite voorzieningen als de supermarkt bereiken. Een dergelijke strategie is ook in het Westland succesvol.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin