Home

Nieuws

Rechter: bedrijfswoning op biologische pluktuin mag

Een biologische zelfpluktuin van 1,5 hectare voor groenten en fruit is een volwaardig agrarisch bedrijf en kan zo een bedrijfswoning realiseren. Dat oordeelt de Raad van State in een uitspraak van Ons Terschelling tegen de gemeente Terschelling.

De belangenorganisatie van bewoners van Terschelling vindt de bouw van een bedrijfswoning voor het bedrijf niet nodig. Het bedrijf is niet volwaardig en de ondernemers wonen nu op 700 meter afstand, waardoor voldoende toezicht mogelijk is. De rechter oordeelt anders en stelt de gemeente in het gelijk.

Vanwege het ontbreken van kunstmest en bestrijdingsmiddlelen moeten de telers constant toezicht kunnen houden. Ook is toezicht nodig op het perceel om vandalisme te voorkomen.

Dat het terrein in juni ook gebuikt wordt voor het festival Oerol, maakt bovendien dat dit een festivalterrein is, stelt de stichting. De rechter verwerpt deze zienswijze en staat de bedrijfswoning toe. Voor het bedrijf bestaan uitbreidingsplannen naar 4,5 hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.