Home

Nieuws

EU gaat helft markten groente en fruit volgen

De Europese Commissie volgt voor een aanzienlijk kleiner pakket groente- en fruitproducten de marktontwikkeling.

De Europese lidstaten moeten voor een lijst van zestien producten wekelijkse marktprijzen inleveren bij de Europese Commissie, dat waren 32. Dit is bepaald in de jongste wijziging van de GMO-verordening voor groente en fruit en nu doorgevoerd in een regeling van het ministerie van LNV. In die lijst producten is ook een aantal soorten steen- en citrusfruit opgenomen voor Zuid-Europese landen.

Representatieve markten

Om nauwkeurig te zijn, is de beschrijving van type en variëteit of grootte aangepast. Dat geldt ook voor de representatieve markten. Dit betekent dat niet alle lidstaten een markt hebben die groot genoeg is om representatief te zien.

Nederland is representatief voor de markten voor tomaten, peer en appel, blijkt uit de uitwerking. Dat geldt niet voor een product als bloemkool. Voor deze kleinere groep producten wil de Europese Commissie wel de keten beter in beeld brengen. Dat betekent dat de Europese Commissie meer gegevens dan alleen producentenprijzen wil verzamelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.