Doorgaan naar artikel

Gezond eten duur? Welnee!

Eens in de zoveel tijd komt het weer ter sprake, in arme wijken leven de mensen korter en zijn ze ongezonder.

Dat er daar meer gerookt wordt is algemeen bekend en één van de oorzaken. Regelmatig wordt er een onderzoek gepubliceerd waarin ook naar voren komt dat gezond eten duur is en ongezond eten goedkoop. Daarna stromen praatprogramma’s vol met deskundigen die dit bevestigen en wordt dit klakkeloos aangenomen door het grote publiek.

Effe langs de Mac

Maar klopt dit wel, dat gezond eten duur is en ongezond goedkoop? Ik wens dit ten zeerste te betwijfelen. Bij ons gezin komt ook weleens de pizzabrommer aan de deur, of als er snel iets makkelijks gegeten moet worden, rijden we effe langs de Mac. Die weet ik met mijn ogen dicht te vinden, niet omdat ik er veel kom, maar omdat die op de plek van ons oude bedrijf zit. Maar wat mij vooral opvalt, is dat dit ongezonde eten stervensduur is, voor 4 personen McDonald’s betaal je al snel meer dan € 40. En je hebt na 2 uur weer honger, zodat de zak chips en de fles cola ook weer open kunnen.

Terwijl je, hoewel het iets meer moeite kost, voor een eurootje of 15 toch wel een gezonde maaltijd op tafel zet, bestaande uit groenten, aardappelen en wat kip of vis. Helemaal goedkoop zijn de courgettes uit ons stalletje of de snackkomkommers uit de automaat van onze overbuurman, doch dit terzijde.

Hoog tijd voor een tegengeluid

Toch wel jammer dat als dit onderwerp in de talkshows aangesneden wordt altijd hetzelfde riedeltje wordt afgespeeld, dat gezond eten niet te betalen is voor sommige mensen en dat die daarom aangewezen zijn op ongezond. Het wordt hoog tijd dat, als er weer zo’n onderzoek besproken wordt op de beeldbuis, er een tegengeluid te horen is. Ik ga dat niet doen, want dat is preken voor eigen parochie. Maar misschien een mooie taak voor onze nieuwe voorzitter, Ger Koopmans, om deze mythe te ontkrachten.

Share this

Afbeelding
Bert Doelman

courgetteteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin