Home

Nieuws

Overheid houdt monopolie cannabisketen

Cannabisteelt en verkoop voor medicinaal gebruik blijft een overheidsketen. Een teeltbedrijf buiten die keten moet nu stoppen.

Een uitspraak van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant haalt een streep door de particuliere teelt van cannabis voor een Duitse medicijnenfabrikant. Het ging in deze zaak om de vraag of de juiste vergunningen waren afgegeven. Een erkenning als geneesmiddelenproducent is niet voldoende; er is ook een ontheffing nodig op de Opiumwet. En die miste in dit geval. De rechtbank heeft het teeltbedrijf met deze uitspraak ook geen schadevergoeding toegekend.

Op dit moment heeft de overheid via Bureau voor Medicinale cannabis het alleenrecht op teelt en afzet van deze vorm van cannabis.

Tijdelijke situatie

Eerder oordeelde de rechter dat het teeltbedrijf cannabis mocht telen voor de Duitse afnemer die grondstoffen verwerkt tot medicinale toepassingen. Dat leek toen al een tijdelijke toelating totdat de Minister voor Medische Zorg een beslissing op bezwaar had genomen over de afgewezen aanvraag van een opiumwetontheffing.

Los van wietproef

Naast de productie van cannabis voor medicinaal gebruik, werkt de overheid aan een wietproef om tien telers een ontheffing te geven om coffeeshops te beleveren. Of het betreffende teeltbedrijf in dit traject een rol speelt, is niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.