Home

Nieuws

Supers willen af van natuurlijke stof karanjin

Laboratoria nemen in residutests steeds vaker de stof karanjin mee. Supermarkten willen geen residu van deze natuurlijke stof.

“In antwoord op de recente eis van de belangrijkste supermarktketens en tussenpersonen, hebben wij het actieve ingrediënt karanjin geïntroduceerd in onze multi-residuscreening.” Dat maakt Groen Agro Control deze week bekend. Eerder al kwam het Spaanse LAB-SL met een soortgelijk bericht.

Stof van de Indiase karanjaboom

Karanjin is een furanoflavonol, een soort flavonoïde. Flavonoïden zijn een uitgebreide groep stikstofvrije organische verbindingen die wijdverbreid zijn in het plantenrijk. Het wordt verkregen uit de zaden van de karanjaboom, een boom die in het wild groeit in India. Karanjin is een acaricide (tegen teken en mijten) en ook een algemeen insecticide. De werkzame stof zorgt dat ammonium in de grond minder goed wordt omgezet naar nitraat.

Geen toelating als bestrijdingsmiddel

Er is momenteel geen toelating van karanjin in de EU en een Maximum Residu Limiet van 0,01 milligram per kilo is dan van toepassing. De juridische beoordeling van de werkzame stof in de biologische landbouw roept vragen op, aangezien het gebruik van plantenextracten (als bladmeststoffen of plantenverrijkers) in de biologische landbouw in principe is toegestaan.

Biologisch of chemisch niet te onderscheiden

Wat de toxicologische evaluatie betreft, is geen ADI-waarde (aanvaardbare dagelijkse inname) bekend aan de hand waarvan de verkregen waarden kunnen worden beoordeeld. Het feit dat de oorsprong – biologisch of chemisch – niet kan worden onderscheiden, heeft er echter toe geleid dat retailers hebben besloten de invoer van groenten en fruit met residuen van deze werkzame stof te verhinderen. Dit blijft zo totdat de juridische situatie wordt opgehelderd.

Of registreer je om te kunnen reageren.