Home

Nieuws

Rabobank van huisbankier Greenery naar ZON

Rabobank is de nieuwe huisbankier van afzetorganisatie ZON. Banken leggen accenten bij recente herfinancieringen in afzetorganisaties.

Met ingang van 1 juni is Rabobank de nieuwe huisbankier van Koninklijke Coöperatieve Telersvereniging Zuidoost-Nederland (ZON). Rabobank Noord-Limburg tekende de samenwerkingsovereenkomst met ZON-directeur John Willems.

Daarmee is een kleine stoelendans zichtbaar geworden. Uit oude jaarverslagen valt op te maken dat ZON met ING Bank financieringsafspraken had. Daarvoor is Rabobank nu in de plaats gekomen. Bij The Greenery maakte Rabobank juist plaats voor ABN Amro. Met Deutsche Bank is ABN Amro daar de leidende bank na herfinanciering.

Financiering teler eenvoudiger

ZON koos uit strategische overwegingen voor Rabobank, stelt John Willems: “Het merendeel van onze leden (155 leden, red.) bankiert bij Rabobank. Bij de financiering van deze bedrijven zie je dat de bank steeds meer kijkt naar de wijze waarop een teler de afzet heeft geregeld. Doordat ZON als afzetorganisatie nu bij dezelfde bank zit, wordt het overleg over die afzet allemaal wat eenvoudiger.”

Internationale accenten

Rabobank versterkt haar positie op de wereldwijde groente- en fruithandel als Total Produce en Dole daadwerkelijk binnenkort opgaan in een nieuw wereldwijd marktleidend bedrijf. Rabobank New York stelt daarvoor € 418 miljoen krediet beschikbaar, maakte Total Produce recent bekend. Het gaat om een kredietovereenkomst van vijf jaar voor herfinanciering.

Multinational Greenyard, eveneens een wereldwijd vooraanstaand bedrijf, kondigde onlangs ook een herfinanciering aan met zijn huisbanken. Uit het laatste jaarverslag valt op te maken dat zowel Rabobank, ABN Amro en ING tot dat consortium behoren, met ING als één van de belangrijke banken. Of dezelfde verhoudingen ook na herfinanciering gehandhaafd zijn, is niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.