Home

Nieuws

Cannabistelers hebben meer tijd nodig

Het experiment met legale cannabisteelt is vertraagd door complicaties. Telers zijn na loting ook gaan samenwerken.

Er is nog altijd geen teler aangewezen die mag starten met de voorbereiding op productie voor de wietproef. Voorbereiding betekent dan vaak dat de telers nog moeten bouwen. Daarvoor hebben zij meer tijd nodig en die is in de wietproef nu ook gegeven. Niet al deze bedrijven plannen teelt in kassen, een deel plant indoorteelt (daglichtloos).

Recent stelde minder Tamara van Ark, minister voor Medische Zorg en Sport, al dat op meerdere punten vertraging optreedt in het proces. Van zeker veertig plannen waren er tien geselecteerd. De rest staat op een wachtlijst. Één van die tien bedrijven krijgt de locatie toch niet rond en viel af, waardoor het eerste bedrijf op de wachtlijst instroomt. Deze gaat ook de Bibob-procedure in om de partijen achter het project te screenen.

Plafondgemeente

Een ander probleem is het optreden van zogenaamde plafondgemeentes. Onder meer Almere en Groningen willen niet meer dan één bedrijf in hun gemeentegrenzen. Er zijn meerdere projecten uit deze gemeentes ingeloot, waardoor een aantal van deze bedrijven een nieuwe locatie moet zoeken.

De procedure waarbij maar tien van de veertig geïnteresseerde bedrijven werkelijk starten, zorgt nog voor een ander effect. Na de loting zijn de partijen achter de afgevallen projecten toenadering gaan zoeken tot de ingelote bedrijven. Daardoor zijn vaak nieuwe financiers toegetreden en moet extra informatie onderzocht worden in de Bibob-procedure, melden ingewijden.

Snel besluit verwacht

Mogelijk binnen twee weken wordt een aantal toewijzingen verwacht van projecten die zijn gescreend. Is het advies positief, dan kunnen deze projecten starten met nieuw- of verbouw. Als ze starten met productie wordt nu een overgangsfase ingesteld, waarbij de aangewezen coffeeshops zowel legaal geteelde wiet verkopen, naast de wiet van bestaande (vaak illegale) leveranciers.

Of registreer je om te kunnen reageren.