Home

Nieuws

Nederland zet EU-middelen in voor voedsel voor voedselbanken

De ministeries van Sociale Zaken en Landbouw gaan een onafhankelijke stichting oprichten die voedsel gaat inkopen voor de meer dan 170 voedselbanken.

Op die manier moet de voedselzekerheid voor voedselbanken beter gegarandeerd worden. De financiering van de stichting gebeurt met middelen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF+). Via deze regeling moet minimaal 3% (€ 12 miljoen) van de Nederlandse ESF+-middelen worden gericht op de ondersteuning van de meest behoeftigengroep. Het kabinet wil dit volledige bedrag inzetten voor voedselhulp. De eerste toegezegde € 4 miljoen incidentele subsidie voor noodhulp via ESF+ wordt ook ingezet voor voedselhulp, schrijven ministers Wouter Koolmees en Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Coronacrisis

Door de coronacrisis komen steeds meer mensen langs bij de voedselbanken, terwijl die minder producten van bedrijven zoals supermarkten krijgen aangeboden. Dat komt onder andere omdat supermarkten steeds effectiever zijn in de strijd tegen verspilling, waardoor ze andere afzetkanalen voor producten hebben gevonden.

Nieuwe voedselstromen

Om te zorgen voor een blijvende stroom aan voedsel voor de voedselbanken gaat koepelorganisatie Voedselbanken Nederland (VBNL) samen met de ministeries, gemeenten, voedselproducenten en leveranciers en distributeurs kijken naar nieuwe voedselstromen. Het gaat dan om rest- en bijproducten die nu niet geschikt zijn voor de verkoop of voedselbanken, maar op een andere manier wel gebruikt kunnen worden. “Het gaat dan bijvoorbeeld om een importproduct als bananen die te rijp aan komen om nog vers verkocht te kunnen worden, maar wel verwerkt kunnen worden in bananenbrood, zodat er een voedselproduct ontstaat dat langer houdbaar is”, legt een woordvoerder van het ministerie van Landbouw uit.

Haalbaarheidsstudie

Binnenkort start een haalbaarheidsstudie naar de mogelijkheid om beschikbare rest- en bijstromen, die in huidige vorm niet bruikbaar zijn voor voedselbanken en commerciële verkoop, te verwerken naar lang houdbare, gezonde producten. In de studie zal ook productie van Nederlandse bodem worden meegenomen. Via de studie moet verspilling in de hele voedselketen worden tegengegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.