Doorgaan naar artikel

Spanje trekt € 2,2 miljard uit voor droogtesteun

De Spaanse regering heeft € 2,2 miljard uitgetrokken om de gevolgen voor boeren en daarmee ook consumenten van de aanhoudende droogte op te vangen.

Van dat bedrag komt € 784 miljoen van het ministerie van landbouw voor directe steun aan de boeren. Het ministerie voor milieu draagt € 1,4 miljard bij voor nieuwe infrastructuur, waaronder ontzoutingsfaciliteiten voor zeewater, om de beschikbaarheid van water te verbeteren.

Voedselzekerheid veilig stellen

Van de directe landbouwsteun gaat € 355 miljoen naar vleesveehouders en melkveehouders en ruim € 277 miljoen naar de akkerbouw. Daarnaast is ook nog € 5 miljoen beschikbaar voor de bijenhouders. Alle boeren kunnen tevens gebruik maken van eerder aangekondigde belasting- en andere financiële maatregelen, aldus landbouwminister Luis Planas. “Het voornaamste doel is de voortgang van de productie van onze primaire sector te verzekeren zodat we voedsel kunnen blijven produceren, wat van fundamenteel belang is voor onze burgers. De sector is door de klimaatomstandigheden en mede door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne in een acute crisis beland, die urgente en buitengewone maatregelen vereist om de voedselzekerheid veilig te stellen.”

Akkerbouwers zien hun granen verdrogen

De grootste Spaanse boerenorganisatie Coag heeft al laten weten de maatregelen onvoldoende te vinden, gezien de ernst van de situatie. Veehouders kampen met tekort aan gras waardoor ze voer moeten aankopen. Die prijzen zijn in een maand tijd verdubbeld, aldus Coag. Akkerbouwers zien hun granen verdrogen, fruittelers vrezen voor het voortbestaan van hun boomgaarden en de olijfbomen in het droge Zuiden gaan maar 20% van de normale oogst opleveren, zegt de boerenbond. Gebrek aan bloeiende bomen en planten beperkt bovendien de honingproductie door bijen.

Het ministerie van landbouw constateert dat er landelijk gezien in Spanje tussen 1 oktober en begin mei 27,5% minder neerslag is gevallen dan normaal. Vooral de maand april was buitengewoon droog met daarbij ook nog eens hittegolf-temperaturen. In noordelijker streken van het land heeft het de afgelopen dagen echter juist weer gesneeuwd.

Aanpak van de droogte en het waterbeleid

“Spanje is gewend aan periodes van droogte, maar als gevolg van klimaatverandering zijn die veel intensiever en frequenter. We moeten ons daarop voorbereiden door alle technische capaciteit die we over vele jaren hebben opgebouwd in te zetten,” aldus minister Teresa Ribera van milieu.

Zondag gingen Spaanse boeren, tuinders en andere plattelandsorganisaties de straat op om te protesteren tegen het overheidsbeleid. Dat zou het platteland ruïneren. Ook de aanpak van de droogte en het waterbeleid schieten in hun ogen tekort.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin