Doorgaan naar artikel

Dromen van voedselzekerheid

Groente is al geruime tijd duur in de winkel. Statistiekbureau CBS probeert de schuld te geven aan inflatie, maar er is meer aan de hand. ​​​​​​​

Door de hoge energieprijzen zijn veel kassen leeg blijven liggen, belichting is nauwelijks gebruikt. Dus weer vanouds afhankelijk van de productie in Spanje. En laat nou dit jaar net weer eens de afhankelijkheid van het weer zijn kop opsteken.

Winkelketens die altijd voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten, zullen toch wel even achter hun oren krabben. Hadden we toch wat meer moeten bieden, zodat die prima tomaten en komkommers uit eigen land in de winkel zouden hebben gelegen?

Waarschuwing voor breder probleem

Het is wel een mooie waarschuwing voor een veel breder probleem. De spanningen in de wereld zijn groter dan ooit. Eerst hebben we de banden met Rusland doorgesneden zonder een alternatief te hebben voor de gastoevoer. Nu proberen we China te kleineren uit angst voor wereldhiërarchie. Mijn favoriete Ursula von der Leyen wil dat Europa meer zelfvoorzienend wordt en minder afhankelijk van andere mogendheden.

In de eerste plaats is dit dom protectionisme. Het zal leiden tot afname van de wereldhandel en welvaart. In de tweede plaats begrijp ik dan niet waarom in ons land de boeren zo vreemd worden behandeld. In mijn inleiding gaat het alleen over kasproducten. Wat nu als onze hele agrarische productie verminderd wordt?

Afblijven van voedselproducenten

Dan komen we op het derde punt en misschien wel het belangrijkste. Als de voedselproductie gaat krimpen en de honger in de wereld toeneemt, hoe denken we dan vluchtelingenstromen te beheersen? Duidelijk is dat je van voedselproducenten af moet blijven, het zijn harde werkers waar je blij mee moet zijn. Milieuproblemen technisch oplossen en dit stimuleren. Gewoon wakker worden uit een droom die bedrog is.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Kees Kranenburg

is consultant Delphy. Bezoekt bedrijven in Kazachstan.

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin