Home

Nieuws

Greenyard met ruim half miljard geherfinancierd

Marc Coucke van investeringsmaatschappij Alychio koopt zich in in de Raad van Bestuur van Greenyard. En banken en de Vlaamse overheid pompen bijna een half miljard euro in het Vlaamse handelsbedrijf.

In ruil voor een kapitaalinjectie van € 48,5 miljoen heeft Coucke nieuwe aandelen Greenyard gekregen en houdt hij nu 13,4% van alle uitstaande aandelen van het Vlaamse groentehandelsbedrijf. De deal maakt deel uit van een al eerder aangekondigde herfinanciering van de schuldenlast van Greenyard. Naast de € 50 miljoen van private investeerders – ook de al in Greenyard actieve aandeelhouder Joris Ide koopt voor € 1,5 miljoen nieuwe aandelen – zijn ook het bankenconsortium dat Greenyard financiert en een garantie van het investeringsfonds Gigarant van de Vlaamse Overheid goed voor een herfinanciering van in totaal € 467,5 miljoen.

Bruto winst hoger dan vorig boekjaar

De herfinanciering betekent dat de schulden van Greenyard dalen tot drie keer de bruto bedrijfswinst, waar dat eerder werd geraamd op 3,5 keer. Greenyard verwacht het afgelopen boekjaar, dat sluit op 31 maart, een bruto bedrijfswinst te halen van zo’n € 110 miljoen euro op een omzet van circa € 4 miljard. Vorig jaar bedroeg de bruto winst € 96 miljoen en een jaar eerder € 65.

‘Groente en fruit wordt belangrijker’

Investeerder en aankomend bestuurder Coucke prijst het handelsbedrijf met een jaaromzet van circa € 4 miljard om zijn veerkracht, vechtlust en ondernemerschap om weer een gezond bedrijf te worden. “Bovendien werkt Greenyard in een aantrekkelijke sector, groenten en fruit, die de komende jaren nog belangrijker zal worden, omdat consumenten steeds meer op zoek gaan naar gezonde consumptieproducten.”

De huidige co-ceo’s Hein Deprez en Marc Zwaaneveld zien de herfinanciering, die is afgesproken voor een periode van drie jaar, als een solide basis om weer te kunnen gaan groeien, marktaandeel te winnen en een leider in de sector te worden op vlak van duurzaamheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.