Home

Nieuws

AH stopt met gratis plastic zakje voor losse AGF

AH doet vanaf volgende maand de plastic zakjes op de groente- en fruitafdeling in de ban.

Dat scheelt volgens Nederlands grootste supermarkt per jaar 130 miljoen zakjes, oftewel 243.000 kilo plastic. Dat kan weer een stap zijn in de afspraken die de gehele supermarktbranche heeft gemaakt om de hoeveelheid plastic verpakkingsafval te verminderen.

Experiment met losse groente in een AH-filiaal in Hoofddorp in maart 2019. - Foto’s: Ton van der Scheer
Experiment met losse groente in een AH-filiaal in Hoofddorp in maart 2019. - Foto’s: Ton van der Scheer

AH experimenteerde eerder al met het zoveel mogelijk onverpakt aanbieden van groente en fruit. Een brede uitrol van dat concept is er tot nu toe niet van gekomen. Het experiment van precies twee jaar geleden jaar geleden viel wel samen met voor het eerst breed introduceren van de herbruikbare netzakjes voor los af te wegen groente en fruit. Die zakjes zullen in april een paar weken gratis zijn bij aankoop van afgewogen groente en fruit.

Herbruikbare zakjes worden nu nog niet massaal gebruikt.
Herbruikbare zakjes worden nu nog niet massaal gebruikt.

Een blik op de AGF-schappen van een gemiddeld AH-filiaal levert nog altijd veel voorverpakt product op. Een mogelijk bijeffect van het niet meer beschikbaar maken van gratis plastic zakjes om bijvoorbeeld losse appels, peren of witlof in te doen, kan zijn dat mensen nog iets vaker naar het voorverpakte aanbod aan dezelfde producten grijpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.