Home

Nieuws

Streep door landhuis gemeente Hulst na sloop kas

Regels voor de ruimte voor ruimte-regeling passen moeilijk bij de ontwikkeling van een landhuis.

De gemeente Hulst werkte terecht niet mee aan plannen voor een landhuis in het buitengebied van de gemeente. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. De aanvrager had een bouwtitel ingebracht uit de ruimte voor ruimte-regeling van de provincie Zeeland. Deze regeling bepaalt dat bij sloop van 5.000 vierkante meter kas een huis kan worden teruggeplaatst. De bouwrechten volgden uit sloop van 1.500 vierkante meter kassen in Terneuzen.

Bouwkavel

De regels voor een landhuis in het buitengebied passen echter moeilijk bij de ruimte voor ruimte-regeling oordeelt de Raad van State. Zo blijft de gemeente terughoudend met bouwen in het buitengebied en is een bouwkavel van maximaal 500 vierkante meter toegestaan uit de sloopregeling. Dit plan was groter en zou voor 50% worden beplant met bomen en struiken.

Het plan voor een landhuis ligt volgens de gemeenteraad echter te dicht bij een natuurgebied. De gevolgen daarvan zijn niet onderzocht. Ook bevat het plan nog te veel bebouwing, waardoor geen landschappelijke kwaliteitswinst wordt gehaald bij de aanleg, stelt de rechter.

Of registreer je om te kunnen reageren.