Home

Nieuws

Onafhankelijk voorzitter bij overleg verdienmodel nodig

Boeren en supermarkten praten voorlopig verder over het verbeteren van het boereninkomen, onder leiding van een nog aan te stellen onafhankelijk voorzitter.

Dat meldt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). Woensdag 10 februari zaten ze hierover opnieuw aan tafel en zitten nog steeds op dezelfde lijn als een maand geleden. Over de inhoud van het gesprek kunnen de aanwezigen weinig melden. Supermarkten, voedingsindustrie en boeren zijn vertegenwoordigd. Ze hebben zichzelf de deadline van 2 april gesteld om met een concreet plan te komen.

CBL wil met meer partijen om tafel

CBL heeft de wens uitgesproken om de groep te vergroten. Zo zou bijvoorbeeld ook het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moeten meepraten. Farmers Defence Force ziet dat nog niet echt zitten. Voorman Mark van den Oever: “We willen niet dat het een vergadercircuit wordt.”

De basis voor de besprekingen is wat hem betreft het inmiddels een jaar oude plan van FDF: Farmer Friendly. Supermarkten krijgen in dat plan een keurmerk dat ze boervriendelijk zijn en in ruil daarvoor betalen ze een percentage van hun omzet aan boeren. Dit bedrag zou vervolgens moeten worden verdeeld onder de deelnemende boeren. In juni stond FDF al op de stoep bij CBL met dit plan, maar de koepel heeft nog steeds geen inhoudelijk oordeel gegeven. Over het gesprek van woensdag zegt Van den Oever: “De supermarkten zijn op zoek naar een andere route dan Farmer Friendly, maar er is tot nu toe geen beter plan. Als CBL wel met iets beters komt, zien we dat met belangstelling tegemoet.”

Lees ook: Farmer Friendly als keurmerk is nog geen gelopen race

Boeren blokkeerden in december distributiecentra

Dinsdag vroeg Van den Oever zijn achterban om voor Farmer Friendly te duimen, in een vlog. De reeks gesprekken tussen boeren, supermarkten en bedrijven uit de verwerkende industrie is een gevolg van onder andere boerenprotesten afgelopen december. Boeren blokkeerden toen distributiecentra van supermarkten, om CBL over te halen om in zee te gaan met de FDF-plannen.

Of registreer je om te kunnen reageren.