Home

Nieuws 2 reacties

Gesprekken met regionale leveranciers na verkoop DEEN

Supermarktketen DEEN wordt verkocht aan drie concurrenten. DEEN gaat in gesprek met de lokale leveranciers.

Dat laat de Noord-Hollandse supermarktorganisatie weten. DEEN wordt overgenomen door branchegenoten Albert Heijn, Vomar Voordeelmarkt en DekaMarkt. Van de 80 DEEN-filialen komen er 39 in handen van AH, 22 in handen van Vomar en gaan er 19 naar Dekamarkt. Alle ongeveer 8.800 supermarktmedewerkers behouden hun baan.

Band met regionale telers

DEEN is een keten met een sterke band met een groep regionale en lokale groente- en fruitleveranciers. Bij seizoensproducten zijn de telers ook vaak in de winkel te zien op promotiemateriaal. Wat de verkoop betekent voor deze bedrijven is nog niet bekend, maar DEEN wijst erop dat de Dekamarkt, Vomar en Albert Heijn ook met regionale telers werken. “Die zaak loopt nog de komende periode. In de overgangsperiode moet dat uitgezocht worden. Contractuele afspraken worden uiteraard allemaal gerespecteerd. Vooral seizoensproducten halen we inderdaad graag uit de regio en dat vertellen we aan klanten. We doen veel zaken direct met telers en via inkooporganisatie Superunie.”

DEEN verdwijnt uit het straatbeeld. - Foto: ANP
DEEN verdwijnt uit het straatbeeld. - Foto: ANP

Voor de inkoop van artikelen is DEEN aangesloten bij Superunie, net als Vomar en DekaMarkt. Bij de verkoop wordt gezorgd dat concurrent Albert Heijn geen inzage krijgt in de voorwaarden die Superunie hanteert. DEEN verwacht dat de overname in de tweede helft van dit jaar wordt goedgekeurd.

Aandeel marktleider groeit

Als Albert Heijn geen winkels afstoot na de overname van de 39 winkels, stijgt het aandeel in Nederland naar schatting 1% en raakt inkooporganisatie Superunie dat marktaandeel kwijt.

Toekomstbestendig

Wat de verkoop betekent voor de circa 1.000 medewerkers van de twee distributiecentra en het hoofdkantoor van DEEN is nog onduidelijk. Wel is afgesproken dat wordt gestreefd naar zo veel mogelijk baanbehoud.

DEEN zag in dat er de komende jaren fors geïnvesteerd moest worden om toekomstbestendig te worden. Daarvoor moeten bijvoorbeeld de logistiek en de onlinetak worden gemechaniseerd. De familie achter het bedrijf besloot daarop de winkelketen in de verkoop te zetten.

De keten heeft supermarkten in Noord-Holland, Flevoland, Gelderland, Overijssel en Utrecht. Behalve de fysieke filialen verkoopt DEEN ook online boodschappen en bloemen. De keten heeft een landelijk marktaandeel van ruim 2% en had in 2019 een jaaromzet van meer dan € 800 miljoen.

Laatste reacties

  • P. Verschuren

    Deze overname is een goede aanleiding voor de ACM om de wenselijkheid van het marktaandeel nog eens af te wegen en te concluderen dat vers inkopen voortaan moeten worden opgesplitst in Ahold noord en Ahold zuid en dit als eis mee te nemen voor goedkeuring voor deze overname. Uiteraard geld dit ook voor het superunie kartel.

  • a kalter

    Groot gelijk, Peter!
    Ronald Kalter

Of registreer je om te kunnen reageren.