Home

Nieuws

Markt: Groentenprijzen winkels geven ruimte voor toeslag

Een magere periode van groentenprijzen in de winkels is nog niet afgesloten.

Dat blijkt uit inflatiegegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de maand oktober. Het is interessant om te kijken naar de meerjarige ontwikkeling van de winkelprijzen zonder de btw-verhoging van 2019. Als die hogere belasting wordt weg gelaten, lagen de de groentenprijzen dit jaar vanaf mei op een bijna gelijk laag niveau als in 2015. In oktober kruisen die lijnen weer. De prijzen exclusief btw geven beter aan wat er in de keten wordt betaald aan vergoedingen voor product, logistiek, arbeid, etc. Sinds april liggen de prijzen voor verse groente bovendien 2 tot 8 procent onder het prijspeil van 2020 in dezelfde maand.

Toeslag op inkoop kasgroente

Of een toeslag op de inkoop van kasgroente er breed komt, is nog niet duidelijk. Oxin Growers liet weten dat de inkopers nog niet aan hogere vaste prijzen willen. Ze zullen op de dagmarkt dan mogelijk stevig hogere prijzen moeten betalen als ze de toeslag niet betalen. Er zijn al wel toeslagen afgesproken voor de hoge energiekosten, zo gaf Flynth-adviseur Peter Nugteren eerder aan. Dat lijkt om variabele toeslagen te gaan bij een zekere gasprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.