Home

Nieuws 1 reactie

Groenteteelt groeit te traag in Caribische delen

Ontwikkeling van teelt in overzeese delen van het koninkrijk gaat langzaam. Groente en fruit blijft een duur importproduct.

Dat zegt Raymond Knops, staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Caribische gebiedsdelen kunnen zelfvoorzienend zijn op gebied van teelt en daarvoor is al subsidie gegeven, maar de vooruitgang is te weinig. Knops: “Ik ben daar recentelijk tijdens een werkbezoek op Bonaire gaan kijken. Ik zie wel dat er initiatieven van de grond komen, maar de kwetsbaarheid zit een beetje in de kleinschaligheid, omdat de afzetmarkt beperkt is. Je kunt niet vanaf Bonaire gaan exporteren. Dat ligt niet echt voor de hand. Maar dat is wel iets waaraan gewerkt zou moeten worden. Landbouw is een heel voor de hand liggend iets, omdat het meteen raakt aan wat in de supermarkt zo duur is: groenten en fruit, wat ook nog eens de meest gezonde voeding is.”

Teelt naast verduurzaming

Volgens Knops is voldoende lokale teelt te organiseren. “Daarvoor zijn al subsidies gegeven. Daar zijn ook initiatieven voor, maar het gaat wel langzaam, dat geef ik toe.” Knops zei dat in het debat om de behandeling van de begroting Koninkrijksrelaties. Daarin reflecteerde de staatssecretaris op zijn periode als staatssecretaris en de inzet op verduurzamingszaken als afvalwaterreining, energieverduurzaming en andere zaken. Met name op gebied van energieverduurzaming liggen grote kansen op de Caribische eilanden in het Koninkrijk. Volgens Knops worden daar op sommige eilanden grote stappen gezet. Saba is voor een groot deel energieneutraal.

Eén reactie

  • P. Verschuren

    Dus er is nog ruimte voor een avontuurlijke tuinder die in is voor een uitdaging met tropische omstandigheden die hier in de knel zit.

Of registreer je om te kunnen reageren.