Doorgaan naar artikel

Koppert finalist voor zakenprijs Afrika

Koppert is finalist in de Doing Business in Africa Award. Het groenegewasbeschermingsbedrijf neemt het op tegen twee bedrijven uit de agrarische hoek en twee algemene bedrijven.

Denkend aan Afrika zijn zakelijke kansen misschien niet de eerste associatie. Koppert en Bejo schopten het echter al ver in de strijd om de Zakendoen in Afrika Prijs. Bejo won de prijs in 2015 en Koppert wint hem misschien op 16 november 2023. Dan reikt de Netherlands African Business Council tijdens het jaarlijkse ambassadeursdiner de prijs uit.

Ter plekke gaan telen

De zakelijke banden tussen de Nederlandse tuinbouw en Afrika zijn de laatste jaren wat minder opvallend dan pakweg 15 jaar geleden. De omvangrijke, sterk op Nederland georiënteerde sierteelt in Kenia en Ethiopië leek toen gezelschap te krijgen van een soortgelijke ontwikkeling in de groenteteelt. Ook in Noord-Afrika was veel beweging.

De teeltactiviteiten van Agro Care in Tunesië en later ook Marokko waren (en zijn) daar het bekendste voorbeeld van. Dat kon en kan ook zonder lidmaatschap van de NABC. AgroCare noch telersvereniging Harvest House is lid, zoals bijvoorbeeld dan weer wel Growers United.

Stemmen kan tot 8 november

Voor de traditioneel zeer internationaal ingestelde zaadbedrijven is het al logischer dat ze nog wél betrokken blijven bij een zakenplatform als NABC. Ook Rabobank staat nog op de lijst. Net als dus Koppert en – iets minder typisch tuinbouw – Tradin Organic en Go & Grow Farm Solutions, op wie u ook kunt stemmen voor die Award, nog tot woensdag 8 november mogelijk.

“Wij doen al jaren zaken in Afrika, zegt Koppert-woordvoerder Mattijs Bodegom. “Dat doen we in verschillende landen, met bijvoorbeeld een recent gestarte groot project in Nigeria. Maar ook in Marokko, in Zuid-Afrika en in Kenia, waar we een grote onderwijsinstelling ondersteunen. En dat gaat dan zowel over samenwerken met grote bedrijven als op een smallholder-schaal.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin