Doorgaan naar artikel

Nederland versnelt groei tuinbouw Ghana

De teelt van groente en fruit in Ghana groeit jaar op jaar met 10%. De Nederlandse ambassade probeert die groeiende activiteit verder aan te jagen met kennis en spullen uit onze tuinbouwsector.

De tuinbouw in Ghana groeit daarmee ruim drie keer zo snel als het gemiddelde van de agrarische sector. In het West-Afrikaanse Ghana wordt zowel geteeld voor de binnenlandse markt als voor export. Met name tomaten, pepers, uien en okra worden er veel gegeten. Maar nog niet genoeg om de gemiddelde Ghanees aan de 400 gram groente en fruit per dag te laten komen. Onder meer vanwege de hoge prijzen van de producten halen ze maar de helft.

Genoeg mogelijkheden dus voor groei in eigen land. Met name uien worden bovendien veelal nog geïmporteerd uit omringende landen zoals Nigeria en Burkina Faso. Door de politieke onrust in die landen staat die export echter onder druk.

Training van massa’s kleine telers

De Nederlandse ambassadeur Jeroen Verheul opende onlangs de Groente en Fruit Beurs in hoofdstad Accra. Daar zette de Nederlandse deelname zich vooral in voor betere training van de in totaal maar liefst 7 miljoen kleine telers in Ghana. Nederland werkt daarvoor samen met het Kwadaso Agricultural College, TU Delft en het Nederlandse bedrijf Holland Greentech.

Ook beter uitgangsmateriaal en hoe dat tot grotere producties te krijgen speelde een belangrijke rol op de beurs. Op dat vlak is met name het Nederlandse East West Seeds actief in Ghana. Het levert zaad én kennis aan 12.000 groentetelers. Van de Ghanese beroepsbevolking werkt meer dan een derde direct of indirect in de agrarische sector.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin