Home

Nieuws

Rabobank bouwt niet voor arbeidsmigranten

Rabobank stapt met Rabo SmartBuilds in de bouw van tijdelijke woningen. Maar niet voor arbeidsmigranten.

Rabobank is met een flink aantal gemeenten in overleg over drie pilotprojecten voor Rabo SmartBuilds, dat begin juli werd gelanceerd. De bank wil tijdelijke huurwoningen bouwen voor woningzoekenden die door de krappe huizenmarkt tussen wal en schip vallen.

Ook de schaarste aan goede behuizing voor arbeidsmigranten is onderdeel van dat probleem, net als starters, statushouders, of mensen die door een echtscheiding acuut op zoek zijn naar woonruimte.

Complete woonwijken

Het is de bedoeling dat er complete woonwijken uit de grond worden gestampt met volwaardige woningen in de vrije huursector. Omdat het geen permanente woningen zijn, maar ze als tijdelijke huisvesting gelden, zou het vergunningstraject met de gemeente sneller moeten kunnen rondkomen.

Dergelijke wooncomplexen met een tijdelijke vergunning van bijvoorbeeld tien jaar worden nu ook al gerealiseerd voor arbeidsmigranten. Het verschil tussen die wooncomplexen en de Rabo-wijken is dat in die laatste alle groepen woningzoekenden terecht zouden moeten kunnen.

Maar dat betreft dan toch vooral woningzoekenden met een redelijk gevulde portemonnee. Want de huren waar Rabo SmartBuilds op aanstuurt – tussen € 750 en € 1.000 – zijn net een beetje te hoog voor Polen die voor de aspergeoogst hierheen komen.

Druk van de woonmarkt af

Heeft de tuinbouw dan niks aan dit woningbouwinitiatief van dé agrarische bank van Nederland? Als de woonwijken daadwerkelijk voor verlichting kunnen zorgen op de huurmarkt, dan is dat in elk geval een argument minder tégen de bouw van ‘Polenhotels’. Het verkleint immers de, volgens sommigen, oneigenlijke concurrentie op de woningmarkt door de grote groep arbeidsmigranten.

De drie pilotprojecten waar Rabo SmartBuilds mee van start wil, zijn woonwijken van elk een paar honderd huurwoningen.

Of registreer je om te kunnen reageren.