Home

Nieuws

Gas door € 1 heen, energiecrisisberaad op til

De gasprijs voor het eerstvolgende kwartaal is met 10 cent door de grens van € 1 gebroken. De glastuinbouw heeft deze week overleg over het formeren van een crisisteam, dat de impact van de hoge energieprijzen intensief gaat volgen en acties daar waar mogelijk gaat ondernemen.

Meer en meer is sprake van een energiecrisis in de maak. Tal van bedrijven en sectoren komen in de knel door de torenhoge gas- en elektriciteitsprijs en de eveneens weer stijgende olieprijs. In een crisisberaad, vergelijkbaar met de manier waarop de sector vorig jaar bovenop de gevolgen van de coronacrisis zat, zouden behalve de glastuinbouw ook andere agrarische sectoren vertegenwoordigd kunnen zijn. Maar wellicht ook andere direct betrokken partijen met expertise over energie- en teelttechnische en financiële gevolgen.

Groeiende aandacht politiek en media

De aandacht in de politiek en de media voor met name de impact op de glastuinbouw groeit. “We hebben er bijna een dagtaak aan om regionale, landelijke en ook internationale media te koppelen aan glastuinbouwondernemers en aan voorzitter Adri Bom-Lemstra”, zegt woordvoerder Jakoline van Straalen van Glastuinbouw Nederland.

Per komkommer 4 cent duurder

In een item bijvoorbeeld dat op 4 oktober door Hart van Nederland werd uitgezonden, leggen komkommerteler Jaco de Bakker uit Brielle en chrysantenteler David van Tuyll uit Brakel uit hoe de energieprijzen hun rendement en teelt onder druk zetten. “Komkommers kosten 25 cent per komkommer. Met deze hoge gasprijzen komt daar 4 cent bovenop. Maar een kostenstijging doorvoeren in de prijs die met de supermarkt wordt afgesproken, daar gaat zeker twee jaar overheen. En zo lang houden wij dat niet vol.”

‘Geen bedrijven laten omvallen’

Bom-Lemstra geeft aan zowel de media als de politici die ze spreekt aan dat ze vreest dat er deze winter bedrijven gaan omvallen. “Wat kan de overheid eraan doen, wat kunnen banken eraan doen. Wijzelf gaan kijken hoe we nog minder energie kunnen gebruiken in onze teelten. Maar we hebben wel hulp nodig.”

Adri Bom Lemstra voor de camera van Hart van Nederland: "Geen bedrijven laten omvallen." - Bron: SBS6
Adri Bom Lemstra voor de camera van Hart van Nederland: "Geen bedrijven laten omvallen." - Bron: SBS6

Overstap naar elektriciteit lonend maken

Uit de mond van demissionair landbouwminister Carola Schouten klinkt de reactie dat de gasprijs voor iedereen heel hoog is en ze niet een uitzondering kan maken voor tuinders. “We moeten zorgen dat de overstap naar elektriciteit loont. En dat zijn we nu aan het stimuleren.”

Daarmee doelt ze op de € 125 miljoen die in de rijksbegroting is opzijgezet om de verhoogde ODE-tarieven terug te draaien, specifiek voor onevenredig hard getroffen sectoren als de glastuinbouw. Glastuinbouw Nederland liet al weten daar blij mee te zijn, maar wel kritisch mee te willen kijken naar hoe een en ander wordt uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.