Home

Nieuws

Records winkelprijs groente en fruit in coronajaar

Klanten betaalden voor verse groente, fruit en diepvriesgroente niet eerder zoveel, al is voor verse groente de prijsstijging beperkt.

De CBS-jaarcijfers voor winkelprijzen tonen voor vers fruit de grootste stijging in 2020, gevolgd door diepvriesgroente en een kleinere stijging bij verse groente. Bij vers fruit is de stijging 6,5%, bij diepvriesgroente 2,5% en bij verse groente enkele tienden van een procent.

Meer kosten voor import

Een prijseffect van de coronacrisis is mogelijk het duidelijkst zichbaar in diepvriesgroente en fruit. Fruit bestaat voor een groot deel uit import, waarvoor meer kosten zijn gemaakt.

Overigens blijkt uit andere cijfers (van onderzoeksbureau GfK) dat de prijsstijging voor groenten en fruit hoger was: 2% voor verse groente en 10% bij vers fruit.

Over het jaar 2020 bezien maakt diepvriesgroente een eindsprint door in opeenvolgende maanden flink duurder te worden. Niet duidelijk is of die prijsstijging een vertaling is van hogere contractprijzen. Dat zou op krapte duiden bij fabrikanten. De relatie met een hogere vraag in de coronatijd lijkt daarvoor een verklaring, maar is niet bevestigd uit de cijfers.

Spaanse teeltproblemen

De prijs voor verse groente daalt 2% in december. Januari lijkt een duurdere maand te worden vanwege de oogstproblemen in Spanje door weersomstandigheden. De ware krapte moet nog blijken als de percelen en kassen weer onder normale weersomstandigheden zullen herstellen.

Fruitprijzen hoog

De prijs voor vers fruit bleef hoog in 2020. De aardbeienprijzen waren goed in 2020. Voor peren lag de prijs in de eerste seizoenshelft ook hoger dan normaal, maar dat beeld veranderde in de tweede helft. Voor appels is die prijsontwikkeling precies omgekeerd door een kleinere oogst dit najaar.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.