Doorgaan naar artikel

Inflatiecijfers tonen geen hoge groenteprijzen

Consumenten zijn meer kwijt aan groenten en fruit dan de officiële inflatiecijfers tonen. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Voor inflatieberekening kijkt CBS naar de stijging van de prijzen in twaalf maanden. Dan is de stijging beperkt. Over een langere periode bezien is de prijsstijging veel forser (zie diagram van meerdere augustusprijzen naast elkaar).

Dat de inflatiecijfers voor groenten niet zo hoog zijn in officiële cijfers komt doordat de prijsstijging in 2022 niet wordt meegerekend. Die valt buiten de terugkijkperiode van 12 maanden.

Prijzen over langere periode wel omhoog

Zo is voor diepvriesgroente de prijs in een jaar niet gestegen, blijkt uit CBS-inflatiecijfers. Over een langere periode bezien is de stijging toch zeker 20%. Datzelfde geldt voor verse groente en conserven en in iets lichtere mate voor vers fruit.

Het lijkt erop dat veel kostenstijgingen in de prijzen zijn doorberekend die blijvend zijn. Ook lijkt er nauwelijks sprake meer van een zomerdip in de prijzen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin