Home

Nieuws

Markt: Achtbaan prijzen week 2 na tekorten Spanje

Belgische uitbetaalprijzen laten in week 2 voor sommige producten uitschieters zien en snelle normalisering.

Met weekprijzen voor tomaat van €1,87 en komkommerprijzen van een euro kwam in week 2 de nasleep in beeld van een moeizame aanvoer uit Spanje. Sneeuw en vorst legden oogst en transport goeddeels stil aan het begin van de week. Achter die weekprijzen zat soms ook een forse schommeling in dagprijzen. Het waren de paniekaankopen aan het begin van de week die daarvoor zorgden.

Sterkste stijgers

Grootste stijgers waren de weekprijzen voor voor komkommer (van €0,71 naar €0,98), veldsla (van €4,31 naar €7,41) en een plukje bloemkool (van €1,42 naar €1,90). Duur waren ook de aardbeien in week 2 en dus de tomaten.

De stijging bij tomaten in week 2 bleef beperkt met €0,06 tot €0,08 per kilo. Dat lijkt stabiel, maar dat beeld bedriegt. Hier was in week 2 een forse beweging te zien. Maandag werden voor losse tomaten nog €2,45 betaald en aan het einde van de week nog circa €1,24.

Lager prijsniveau

De huidige handelsweek start voor deze producten op een lager niveau, meer in lijn met de gebruikelijke Spaanse aanvoer. De prijs voor grovere komkommers blijft hoog op de Belgische veilingen met circa €0,94 op dinsdag.

Beperkt aanbod bloemkool

Bij het beperkte aanbod Belgische bloemkool is de vraag nog steeds aanzienlijk en komen ook deze week forse prijzen op de klok. Dat is niet conform de internationale tendens. In Frankrijk daalden bloemkoolprijzen snel bij de eerste handelsweek tot onder de euro, blijkt uit de veilingoverzichten daar.

Of registreer je om te kunnen reageren.