Home

Nieuws 1 reactie

Boeren willen vooruitgang in discussie verdienmodel

Boeren zeggen met het aankomende gesprek bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel vooral de discussie over het verdienmodel verder te willen helpen.

Daarvoor is volgende week donderdag een gesprek gepland, min of meer afgedwongen door distributiecentra-blokkerende boeren, half december. Die afspraak gaat door, weet het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) te melden. Over wat er aan die tafel precies besproken gaat worden, kan de koepel nog geen uitspraken doen.

CBL: ook andere partijen aan tafel

De supermarktkoepel stelde eerder al dat het behalve deze actievoerende boeren, het liefst ook andere partijen uit wil nodigen. “Dit zijn organisaties in de land- en tuinbouw, maar ook partijen in de voedselindustrie, horeca, catering, veevoederindustrie maar eveneens de overheid, de financiële sector en andere partijen,” aldus het statement half december, waarna de boeren besloten de blokkades te staken.

LTO Nederland

Een partij die hoogstwaarschijnlijk aan tafel zal zitten, is LTO Nederland. De belangenbehartiger verwacht deze week de officiële uitnodiging te ontvangen en is voornemens deze te accepteren. De boeren schermen met het plan voor het concept Farmer Friendly, waarmee boeren een percentage van de supermarktomzet onder de deelnemende boeren willen verdelen. Het is een initiatief van Farmers Defence Force en een aantal partijen had afgelopen november laten weten het idee te ondersteunen.

Boeren in de Facebookgroep van Farmers Defence Force putten hoop uit ontwikkelingen in Frankrijk en Duitsland rondom boerenopbrengstprijzen. De initiatiefnemers zien Farmer Friendly als de huidige beste oplossing voor het probleem van de boeren.

Verdienmodel boeren structureel verbeteren

Wat de actieboeren betreft, steekt het gesprek in op een structurele verbetering van het verdienmodel, daarover praten ze nu met ‘alle belangenbehartigers’, zo vertelt William Schoonhoven, een van de boeren die ook intensief betrokken was bij de distributieblokkades vorige maand. Hij noemt dit complexe materie: “We willen als landbouw op één lijn komen richting het CBL en dat is al niet eenvoudig.” Wat hem betreft is het Farmer Friendly-concept een goede oplossing.

NMV en Agractie

Ook andere boerenclubs zullen waarschijnlijk aanschuiven die donderdag. De Nederlandse Melkveehouders Vakbond zal aanwezig zijn, net als Agractie. Deze partijen behoren in eerste instantie niet tot de lijst met boerenorganisaties die zich bij het FDF-concept aansluiten. Maar praten over het verdienmodel vinden de organisaties zeker nuttig en dus schuiven ze aan.

“Wat we al jaren zien is dat de kosten hoger worden, maar de opbrengsten gelijk blijven. Voor de landbouwsector is dat het bekende verhaal, maar dat zien ze niet overal zo”, vertelt Jeroen van Maanen, tegenwoordig bestuurslid bij NMV. “Daar wordt al lang over gepraat, maar nog zonder het gewenste resultaat.”

Wat hem betreft is het zeker nuttig om het onderwerp te bespreken met verschillende landbouwclubs: “Hopelijk is dit het begin van gesprekken die gaan leiden tot verbetering.”

Eén reactie

  • P. Verschuren

    De prijzen voor de boer zijn niet gestegen, al decennia lang niet. De prijzen in de supermarkt zijn echter wel gestegen in diezelfde decennia. Het zou erg interessant zijn om uit te zoeken hoe deze prijsstijging zich verhoudt tot de inflatie over die periode. Als duidelijk blijkt dat deze prijsstijging hoger is dan de inflatie dan is het de vraag waar het geld dan aan uitgegeven is. Als deze prijsstijging lager is dan de inflatie dan zou deze beter in de pas moeten lopen en kunnen de boeren beter betaald worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.