Doorgaan naar artikel

Mulder: ‘Politiek is soms horende doof’

Bij zijn afscheid als tuinbouwvoorman maakt Gert Mulder zich grote zorgen om toenemende handelsbelemmeringen.

“De groente- en fruitsector is een wereldspeler maar wordt bedreigd door toenemend protectionisme en negatief sentiment”, aldus Mulder op zijn laatste algemene ledenvergadering van GroentenFruit Huis als algemeen directeur, dinsdag 29 september in Den Haag.

Gert Mulder neemt afscheid van GroentenFruit Huis. - Foto: Leo Duijvestijn.

Gert Mulder neemt afscheid van GroentenFruit Huis. – Foto: Leo Duijvestijn.

Brexit

Die terugtrekkende beweging van landen op eigen productie voor de eigen markt heeft Mulder de afgelopen jaren intensief gevolgd bij het lobbyen voor een niet al te stroeve brexit. Dit dossier blijft hij ook na zijn afscheid volgen voor de tuinbouw. Dat kan overigens nog wat langer duren dan tot 1 januari 2021. In de wandelgangen gaan geluiden dat er wellicht toch weer een uitstel komt.

Rusland boycot politieke teleurstelling

In zijn afscheidsspeech ging het vaker over de gevolgen van politiek geharrewar voor de tuinbouw. De meest negatieve ervaring die Mulder daarbij opdeed was de Rusland-boycot. “Van de ene op de andere dag viel € 500 miljoen aan omzet weg, door politiek wapengekletter. Buiten hun schuld om werden de groente- en fruitsector zwaar getroffen. Maar de politiek, als aanstichter van deze crisis, reageerde buitengewoon teleurstellend. De bedrijven hadden zelf een risico genomen en moesten maar op de blaren zitten, zo hoorde ik in de Tweede Kamer. Als belangenbehartiger was het een harde les dat de politiek soms horende doof is.”

Als belangenbehartiger was het een harde les dat de politiek soms horende doof is

Sterke keuringsorganisatie behouden

Dat was eerder dit jaar gelukkig niet het geval, schetste Mulder, toen het kabinet in samenspraak met het GroentenFruit Huis de agf-sector snel en passend te hulp schoot. Ook positief was de manier waarop, na een stevige lobby, de zelfstandige bedrijfsorganisaties gered konden worden. Onder meer het KCB dreigde te verdwijnen, zo wilde het regeerakkoord van Rutte II, maar de politiek kon overtuigd worden van het nut van een sterke en goed georganiseerde keuringsorganisatie voor groente en fruit. “Nu helpen ze de sector in de voorbereidingen naar een harde brexit. Zonder een eigen KCB had ik daar echt een hard hoofd in gehad.”

Luten

Mulders plaats in de directie van het GroentenFruit Huis naast Richard Schouten, wordt ingenomen door Janine Luten.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin