Doorgaan naar artikel

Factsheets GroentenFruit Huis bron van marktinformatie

Bij het voorjaar denken we aan asperges en aardbeien. Twee producten waarover GroentenFruit Huis veel marktinformatie beschikbaar heeft. Sinds 2020 publiceert GroentenFruit Huis met enige regelmaat factsheets met marktinformatie over productie, de belangrijkste afzetlanden, consumptiecijfers en meer.

De factsheets zijn allemaal te vinden op de website van GroentenFruit Huis onder het tabblad De Sector. De meest recente factsheet betreft champignon, voorafgegaan door mango, aardbei, asperge, blauwe bes, komkommer, paprika, avocado en tomaat. De eerstvolgende factsheet die op korte termijn beschikbaar komt, is die van bloemkool.

Groei productie aardbeien stagneert

De aanvoer van Hollandse aardbeien komt weer op gang. In 2023 plukten de Nederlandse aardbeientelers 79 miljoen kilo aardbeien. Hiermee kwam een einde aan de jaarlijkse groei sinds 2011, met enkele kleine dipjes in 2015 en 2018. Redenen: hoge energiekosten en wisselvallig weer. De oogst van teelt onder glas viel 10% terug en ook van de vollegrond werden minder aardbeien geplukt (-5%).

De teelt onder glas startte later op door de hoge energieprijzen. In 2024 zien we weer een ander beeld met de vroege komst van Nederlandse glasaardbeien. De Nederlandse consument haakte in 2023 overigens niet af, want de consumentenaankoop over het hele jaar genomen lag zelfs iets hoger dan in het voorgaande jaar. De afzet naar het buitenland viel wel terug. Deze was in 2022 61 miljoen kilo. Dit betrof voor 82% Nederlandse aardbeien. De overige 18%, buitenlandse aardbeien, hoofdzakelijk uit Spanje in de wintermaanden.

Grote consumptieverschillen asperges

Het aspergeseizoen is ieder jaar weer anders als gevolg van sterk wisselende weersomstandigheden. In 2023 werd 14,5 miljoen kilo asperges gestoken in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De gemiddelde consumptie per persoon in Nederland week in 2023 niet veel af van die in 2022: rond een kilo per persoon in Nederland, maar het aantal kopers daalde wel licht. Er zijn overigens grote verschillen in consumptie in de diverse Europese landen. Duitsers eten met een gemiddelde van 1,3 kilo per persoon de meeste asperges. Gevolgd door Nederlandse consumenten. Vooral gepensioneerden met een hoog inkomen, eten veel asperges. In Frankrijk ligt de consumptie op een halve kilo per persoon en in het Verenigd Koninkrijk op slechts 200 gram per persoon. In Duitsland koopt rond de 50% van de huishoudens asperges. In Nederland ligt dit getal net onder de 40%.


Waar witte asperges een specifiek seizoensproduct zijn, zijn groene asperges gedurende het hele jaar verkrijgbaar. Ze komen dan wel uit Peru. Van november tot april kunnen ze ook afkomstig zijn uit Mexico.

Champignons in prijs gestegen

De consumptie van champignons ligt aanzienlijk hoger dan die van asperges. Maar die zijn dan ook jaarrond aanwezig in het winkelschap en worden ook vaker gegeten door gezinnen met kinderen en tweepersoonshuishoudens. Gezien het prijsverschil tussen asperges en champignons, waarschijnlijk niet een heel grote verrassing. Opvallend is de prijsstijging van champignons in 2022 en 2023. Van 2000-2021 schommelde deze jarenlang tussen de €0,80 en €1 per bakje van 250 gram. Daarna is die opgelopen tot € 1,40 per bakje van 250 gram.

Benieuwd naar meer marktinformatie over diverse producten? Kijk op de website van GroentenFruit Huis. De factsheets zijn beschikbaar voor iedereen. Voor leden van GroentenFruit Huis is er een compleet dashboard met marktinformatie beschikbaar achter de login.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Wilma van den Oever
Wilma van den Oever

Communication manager GroentenFruit Huis

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin