Home

Nieuws

GlobalGap wil teeltinfo inzetten voor teler

Teeltdata certificering voor GlobalGap kan door telers gebruikt gaan worden om prestaties te meten.

Data van teeltinfo kan veel meer waarde opleveren dan alleen ter bewijsvoering voor voedselveiligheidseisen. Dat zei Jochem Baumgarten, hoofd technologie bij het voedselveiligheidkeurmerk GlobalGap, op het Obst und Gemüse Kongress vandaag in Düsseldorf.

Bij GlobalGap bloemen en planten lopen proeven om deze teeltdata te gebruiken voor het benchmarken van de bedrijven. “Als dat goed werkt, willen we dit ook invoeren voor groente en fruit.”

Inzicht in kunstmestgebruik

Nadat GlobalGap gebouwd heeft aan een database die veilig gebruikt kan worden (Farmassurance Data Exchange), kan deze informatie beter tot waarde gebracht worden voor telers zelf en ketenpartijen. Volgens Baumgarten kan de info uit de database inzicht geven in bijvoorbeeld kunstmestgebruik ten opzichte van derde bedrijven. Baumgarten erkende dat de informatie die telers afgeven vaak via managementprogramma’s van telers zelf worden aangeleverd. In hoeverre benchmarking voor telers dan nog een meerwaarde is, werd niet duidelijk.

Data steeds belangrijker

De teeltdata van bedrijven wordt steeds meer gebruikt om dieper inzicht te krijgen in de keten. Zo kan productiedata tegen areaal afgezet worden, waardoor meer controle op herkomst ontstaat. Als volumes te hoog zijn ten opzichte van areaal, volgt dat uit het systeem.

Over het gebruik van teeltdata lopen nog meer discussies. Zo willen de grote supermarktketens en voedingsconcerns in Global Food Safety Initiative een wereldwijde database waarin keurmerken als GlobalGap hun keurgegevens inbrengen van de primaire bedrijven. Dat leidt tot weerstand bij de keurmerken die de informatie niet willen delen.

Of registreer je om te kunnen reageren.