Home

Nieuws

Best Fresh Group: meer teelt, betere cijfers

Best Fresh Group versterkte met Hartman de teeltpoot in 2019. Het resultaat verbeterde. Corona raakt het resultaat dit jaar. Dat blijkt uit de jaarrekening van 2019 van Best Fresh Group. Deze is in juli opgesteld toen het herstel in de horeca nog niet tot stand was gekomen.

Handelsbedrijf Best Fresh Group verwacht geraakt te worden door een lagere omzet en winst en startte een besparingsprogramma van € 4,2 miljoen om de continuïteit van het bedrijf te borgen. Het bedrijf boekte in 2019 € 303 miljoen omzet, dat is € 5 miljoen minder dan in 2018. Het bedrijfsresultaat (€ 3,9 miljoen) en winst na belasting (€ 1,38) lagen beide circa 30% boven het niveau van 2018. De winst is toegevoegd aan het eigen vermogen dat steeg van € 10,3 miljoen naar € 11,7 miljoen aan het einde van het boekjaar.

Teeltpoot groeit

Hoe groot de teeltpoot van Best Fresh is, wordt niet goed duidelijk uit de jaarcijfers. De teeltlocaties van Hartman zijn in november 2019 overgenomen en klinken nog niet door in de omzet van groep. Wel zijn de Friese teeltlocaties nu ondergebracht in de biologische dochter Bio World, waarmee Best Fresh de focus verder op biologisch legt. De omzet uit alle teeltactiviteiten zou in 2019 1% van de totale omzet bedragen (zonder Hartman dus). In totaal is 10% van het personeel werkzaam in teeltactiviteiten, blijkt uit het overzicht. Dat aantal verdubbelde naar veertig in 2019.

Best Fresh was al eigenaar van teeltbedrijf Eminent in Poeldijk en kwekerij Voorhof in IJsselmuiden. Op de balans groeit de post handelsvoorraden met bijvoorbeeld gewassen te velde. Daaraan is te zien dat het van oorsprong handelsbedrijf achterwaarts integreert in teelt.

Exportfocus

De groep haalt zijn omzet voornamelijk uit Europa, het bedrijf is een erkend specialist op de Britse markt, maar haalt ook omzet op andere EU-markten. Circa 23% van de omzet is gehaald in Nederland, daarnaast komt 73% van de omzet uit andere Europese landen. De omzet buiten Europa daalde van 7 naar 4% in 2019.

Belangen in energie en ontwikkeling

Naast teelt en handel heeft de groep deelnemingen in onder meer energie en gebiedsontwikkeling. Zo heeft het handelsbedrijf 40% van de aandelen in aardwarmtecluster 1 KKP in IJsselmuiden. In mei 2019 nam Best Fresh Group bovendien 40% van de aandelen in ABC Westland Beheer in Poeldijk over. In mei 2019 werd het onroerend goed van dat bedrijventerrein verkocht aan een Amerikaanse investeerder. Best Fresh heeft grond op dat terrein waar de komende twee jaar kassen plaatsmaken voor nieuw bedrijventerrein.

Of registreer je om te kunnen reageren.