Doorgaan naar artikel

Growers United: verlies € 1,8 miljoen, nieuw model

Coöperatie Growers United heeft een nieuw besturingsmodel voor de coöperatie, maar moest over 2021 een verlies noteren van € 1,8 miljoen.

In 2021 hoopte Growers United een efficiëntieslag te halen met een nieuw verpakkingsbedrijf op bedrijventerrein Honderdland in Maasdijk. Dat is niet uitgekomen, blijkt uit de jaarrekening waarin een verlies van € 1,8 miljoen werd geboekt. Dat verlies vangt de coöperatie zelf op, meldt de coöperatie in een bericht en blijkt uit het beknopte jaarverslag.

Het balanstotaal nam in 2021 licht af naar € 23,8 miljoen door een daling van eigen vermogen en liquide middelen, maar ook de schuld nam af. Growers United meldt zelf een omzet van ruim € 500 miljoen en een gezonde financiële positie van de coöperatie. De coöperatie noemt het een incidenteel verliesjaar en komt later met een toelichting.

Geen klassieke coöperatie meer

Met de goedkeuring van een nieuw besturingsmodel voor de coöperatie wordt verkoop, verpakken productie als één geheel aangestuurd, schrijft de organisatie. Eerder liet Growers United-voorzitter Jack Groenewegen weten te zoeken naar een model waarbij bestuur en directie meer samenwerken, zonder dat het bestuur zich met operationele zaken zou bemoeien. Het klassieke basiscoöperatiemodel wordt daarmee losgelaten. Een toelichting op het model geeft Growers United later.

Ook de financiële en juridische structuur van de coöperatie is aangepast om het voor leden aantrekkelijk te maken aan te sluiten. Growers United heeft een groeidoelstelling met de leden neergelegd voor 2030. Momenteel bestaat Growers United uit 4 productgroepen, met ruim 40 familiebedrijven op circa 650 hectare glas.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin