Doorgaan naar artikel

Goed resultaat agro-divisie Bayer

Chemie en farmacieconcern Bayer heeft een sterk resultaat geboekt in het eerste kwartaal. Vooral de agrodivisie Crop Science haalde goede resultaten door hogere volumes en prijzen.

De totale omzet van het Duitse bedrijf kwam uit op € 14,6 miljard, bijna 19% meer dan in het eerste kwartaal van 2021. Gecorrigeerd voor wisselkoersen en acquisities steeg de omzet met 14,3%. Zaden en landbouwchemietak Crop Science zag de omzet significant stijgen naar € 8,45 miljard, dat is 27,1% meer dan een jaar eerder. De onderliggende groei was 21,6% voor de divisie als geheel. In alle regio’s waar de divisie actief is was er sprake van dubbelcijferige groei, maar vooral in Zuid-Amerika ging het hard met een groei van bijna 50% naar ruim € 1,3 miljard.

Brutoresultaat stijgt harder

Het brutoresultaat (EBITDA) van Crop Science steeg met 53,1% en kwam uit op € 3,7 miljard. De totale EBITDA van het bedrijf steeg met 27% naar € 5,3 miljard. De nettowinst in het eerste kwartaal kwam uit op € 3,3 miljard in het eerste kwartaal, dat is 58% meer dan in dezelfde periode in 2021.

De verkoop van maiszaden en behandeling steeg vooral door prijsstijgingen. In Noord-Amerika daalde het volume wel door een kleiner areaal. De omzet van sojazaden was vrijwel gelijk. In Noord-Amerika stegen de prijzen, in Zuid-Amerika was sprake van een daling door lagere volumes.

Bij de onkruidbestrijdingsmiddelen steeg de omzet in alle regio’s , met name in Noord-Amerika. De omzet van producten met glyfosaat, zoals Roundup, steeg flink door hogere prijzen ondanks een daling van het volume. Ook de omzet van andere bestrijdingsmiddelen steeg in het eerste kwartaal.

Oekraïne

In Oekraïne heeft Bayer ongeveer 700 medewerkers. Het bedrijf geeft aan dat het financiële steun biedt, onderdak en hulp bij evacuatie sinds het uitbreken van de oorlog met Rusland. Zowel Oekraïne als Rusland horen niet bij de top-10 afzetmarkten. Beide landen zijn goed voor 3% van de totale omzet van het concern. In het eerste kwartaal is omzet en resultaat niet negatief beïnvloed door de oorlog, aldus Bayer in het kwartaalbericht.

Share this

Afbeelding
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin