Home

Nieuws

Meer ruimte voor vaststelling tuinbouwsteun

Bedrijven krijgen meer tijd voor het vaststellen van de schade in de coronacrisis en steun uit de noodregeling. Dat maakt uitvoeringsorganisatie RVO.nl bekend.

De aanvraagperiode is al wel verstreken. Als reden voor het uitstel voor de vaststellingstermijn stelt RVO.nl dat nog niet duidelijk is welke bewijsstukken moeten worden ingeleverd voor schade-aanvragen van meer dan € 25.000.

Al wel duidelijk is dat de ontvangen noodsteun in de arbeidsregeling NOW (Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid) niet hoeft worden afgetrokken van de steun uit de regeling ‘Tegemoetkoming sierteelt en onderdelen voedingstuinbouw’.

Drempel te hoog

Eerder deze week schreef Rabobank dat veel bedrijven het omzetverlies van 30% niet halen. Deze 30% is vanuit de overheid benoemd als grens om in aanmerking te komen voor een steunpakket. Een deel van de overheidssteun blijft dus ongebruikt. Daarom heeft het crisisteam gepleit voor een lagere drempel om in aanmerking te komen voor het noodfonds. Het GroentenFruit Huis maakt hiervan geen melding in zijn persbericht.

Lastig voor telers

Bij afzetorganisatie Oxin Growers heeft één komkommerteler steun uit de tuinbouwregeling aangevraagd. Andere telers hebben van een aanvraag afgezien, blijkt uit navraag. De regeling lijkt geschikter voor handelsbedrijven die horeca-activiteiten gebundeld hadden in een BV. Deze voldoen makkelijker aan de drempel voor omzetverlies dan telers die de afzet naar horeca en supermarkten niet splitsen. De omzet naar supermarkten zakte namelijke niet. De drempel van 30% wordt daardoor niet gehaald, net als de eis dat het bedrijf meer dan 60% moet afzetten in het kanaal van horeca en catering.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.