Home

Nieuws

Enquête: 64% van boeren en tuinders steunt protesten

Er lijkt onder boeren en tuinders brede steun te zijn voor de demonstraties van de afgelopen dagen.

Dat melden de NOS en Nieuwe Oogst, het ledenvakblad van LTO Nederland, op basis van een onderzoek. Een meerderheid (64%) van de boeren en tuinders steunt de acties. Daarbij is de steun onder niet-melkveehouders nagenoeg net zo groot als onder melkveehouders.

De vragenlijst is ingevuld door een gemêleerde groep van 2.250 veehouders en en 990 akkerbouwers en tuinders. In totaal zijn er in Nederland zo’n 30.000 rundvee-, varkens- en pluimveehouders en zo’n 18.000 tuinders en akkerbouwers.

10% van de deelnemers aan het onderzoek steunt de acties niet, maar keurt deze ook niet af. Bij veehouders keurt 12% de boerenprotesten af, bij telers is dat 13%.

Farmers Defence Force

Van veehouders zegt bijna de helft zich vertegenwoordigd te voelen door landbouworganisatie LTO en een derde door Farmers Defence Force.

Minste draagvlak voor blokkade snelweg

De afgelopen dagen blokkeerden met name melkveehouders onder meer distributiecentra en snelwegen. Ze verzetten zich tegen invoering van een tijdelijke veevoermaatregel (minder eiwitten) en eisen ‘eerlijke prijzen’.

Uit het onderzoek blijkt dat boeren en tuinders bij voorkeur willen demonstreren bij provinciehuizen of op het Malieveld in Den Haag (70%). Daarna volgen distributiecentra van supermarkten. Het minste draagvlak is er voor blokkades op snelwegen, namelijk 20%.

Waarnemend LTO-voorzitter Wim Bens laat weten in Nieuwe Oogst begrip te hebben voor de wanhoop die leeft onder boeren en tuinders. Hij roept de overheid op te luisteren naar de oplossingen die boeren en tuinders aandragen.

Lees het laatste nieuws over boerenprotesten

Medeauteur: ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.