Doorgaan naar artikel

Duitse bond: Telersprotest na jaren oplopende lasten

De Duitse tuinbouw komt in protest tegen de jongste bezuinigingsmaatregelen van de Duitse overheid, omdat telers al 10 jaar voor hun inzet beloond worden met hogere lasten.

Dat zegt Jürgen Mertz, voorzitter van de Duitse Tuinbouwvereniging ZVG. Hij zegt zijn expliciete steun toe aan de tuinbouw voor haar protesten tegen de plannen van de federale regering om te bezuinigen. Zo wordt het belastingsvoordeel op landbouwdiesel afgebouwd. “Het gaat niet alleen om deze individuele maatregel, maar ook om de som van de interventies en voorwaarden”, benadrukte Mertz.

Al 10 jaar ziet de tuinbouw steeds meer kostenverhogende eisen en bureaucratische obstakels. Deze belasten tuinbouwondernemers en belemmeren de ontwikkeling van bedrijven of bedreigen zelfs bestaansmiddelen. “Het houdt geen rekening met de belangrijke producten waar we voor staan. We produceren planten, houtige planten, vaste planten, fruit, groenten. We dragen niet alleen bij aan een gezond voedingspatroon. We ontwerpen ook leefomgevingen en landschappen. We dragen bij aan de bescherming van insecten en de biodiversiteit.”

Protesten verder na Grüne Woche

Bij de start van de Grüne Woche, de voedingsbeurs in Berlijn vrijdag kondigden de boeren en telers aan hun protesten voort te zetten nu de Duitse overheid de fiscale maatregelen niet terugdraait. Telers kunnen de kostenverhogingen niet doorberekenen aan de steeds machtiger inkopende supermarkten.

Ook LTO verklaart bij de start van Grüne Woche dat een nieuw telersvriendelijk Europees beleid nodig is, gericht op voedselzekerheid in Europa.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin