Doorgaan naar artikel

Boeren roepen op tot trekkeracties

Individuele actievoerende boeren roepen hun collega’s op om donderdag 21 december trekkers langs de weg te zetten om hun onvrede over het landbouw- en natuurbeleid te uiten. De oproep komt van boeren die zich de ‘Four Musketeers’ noemen, in een video die rondgaat in appgroepen onder protestboeren. Agractie laat weten de actie te ondersteunen.

Een voor een doen melkveehouders René Staal, Floor de Jong, Koos Cromwijk en konijnenhouder Henk Oonk een duit in het zakje. Wat hen betreft is het nodig dat alle boeren donderdag 21 december de protesttrekker uit de schuur halen en bijvoorbeeld langs grote wegen zetten en/of de Nederlandse vlag weer op de kop hangen, zegt Oonk. Aanleiding voor het protest is voor René Staal de aanwijzing van de nutriëntenverontreinigde gebieden (NV-gebieden). “Die slaan helemaal nergens op”, vindt hij.

Debat over landbouw- en natuurbeleid

Donderdag 21 december debatteert de Tweede Kamer, voor het eerst in de nieuwe samenstelling, uitgebreid over het landbouw- en natuurbeleid. Aanleiding is onder andere het aanwijzen van die NV-gebieden. Ook de recente publicatie van het Nationaal Plan Landelijk Gebied (NPLG) en de tegenvallende hectarepremies zijn onderwerp van het debat.

Fruit uitdelen

Agractie kondigt aan naar Den Haag te zullen komen om in de buurt van het gebouw van de Tweede Kamer hun onvrede te uiten. Ze willen de bewindslieden een inhoudelijke boodschap meegeven en zullen fruit uitdelen.

Boerenprotest in Duitsland

Maandag 18 december was een groot boerenprotest in Berlijn, Duitse boeren protesteren tegen het wegvallen van verschillende belastingvoordelen voor boeren. De Duitse regering moest vrij abrupt bezuinigingen invoeren vanwege een gerechtelijke uitspraak.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin