Home

Nieuws

Noodfonds voor telers keert nu al 50% uit

Telers met grote omzetschade door corona hebben de eerste uitkeringen vanuit het Noodfonds ontvangen. RVO.nl betaalt alvast 50% uit van de geraamde schade.

Dat meldt Albert Wassink, adviseur bij Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Vrijdag 8 mei is de steunregeling gepubliceerd in de Staatscourant, speciaal voor telers die voor 75% of meer van hun omzet afhankelijk zijn van de horeca, voor de sierteeltketen en voor de aardappeltelers die leveren aan de diepvriesindustrie.

Lees ook: Schouten: Noodfonds voor telers die geen afzet hebben

Helft van schadevergoeding nu betaald

Telers en andere ondernemers die aan de voorwaarden voldoen krijgen nu al een tegemoetkoming van 50% van de vergoeding waar ze recht op hebben op grond van hun omzetverlies tussen 12 maart en 11 juni. Dat totale bedrag is 70% van 70% van het omzetverlies ten opzichte van het gemiddelde van de jaren 2017, 2018 en 2019. 30% van het omzetverlies geldt als ondernemersrisico, en dat van de overgebleven 70% nog eens 30% wordt afgetrokken is gedaan omdat met minder omzet doorgaans ook minder kosten gepaard gaan.

Correctie als aanvragen plafond bereiken

Later dit jaar zal de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming plaats vinden. Dan moeten de telers hun raming staven met officiële cijfers. En ook kan er nog een correctie komen als het plafond van €600 miljoen dat in totaal is uitgetrokken voor de regeling wordt overschreden.

Ook wordt er nog gekeken naar telers die juist dit jaar hun productie hadden uitgebreid en voor wie de omzet in de voorgaande drie jaren geen goede referentie is. Voor de details van de regeling en het doen van aanvragen kunnen ondernemers kijken op de website van RVO.nl.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.