Home

Nieuws

Loket tuinbouwsteun moet vandaag nog open

Tuinders kunnen vandaag een aanvraag indienen voor compensatie van omzetschade, al zijn de details nog altijd niet bekend.

Sinds eind april is de openingsdatum van 7 mei genoemd voor de steunregeling tuinbouw waarvoor het kabinet € 600 miljoen beschikbaar stelde. Gisteren zouden de details van de regeling bekend worden, maar bij het ministerie is enige vertraging opgelopen, waardoor ook donderdagochtend 7 mei nog niet meer bekend is.

Plafond nog onbekend

Die datum van openstelling donderdag 7 mei is nog altijd het streefdoel, zegt Jaap Bond, voorzitter van de Crisisorganisatie Tuinbouw. “We zitten nu dus op de details te wachten. Het is heel spannend.” Details en voorwaarden van de maatregelen in de crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw zijn nu nog niet openbaar. Zo is niet duidelijk of en hoe hoog het plafond is dat bedrijven maximaal aan steun kunnen ontvangen. Wel zegt Bond dat het om een open brede regeling gaat met in totaal € 600 miljoen aan steun, waardoor ook telers buiten de horecakanalen aanspraak maken op compensatie.

Niet ‘wie het eerst komt’

In grote lijnen gaat het om een regeling voor alle bedrijven met meer dan 30% omzetschade in de periode 12 maart tot 15 juni. Daarvan compenseert de overheid maximaal 49%. Ook belangrijk zijn de toekenningscriteria. De regeling keert niet op volgorde van inschrijving uit. “Het zal niet zo zijn dat wie het eerst komt, de grootste kans heeft. We hebben zelf prognoses gemaakt en zullen zien of het klopt. We weten niet of het te veel is of te weinig. We beseffen wel dat ondernemers zo snel mogelijk zullen willen aanvragen. Vrijdag 8 mei hebben we een webinar gepland over de regeling.”

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.