Home

Nieuws

BAT: vaccin corona snel produceren in plantenteelt

In de VS wordt tabaksteelt ingezet om een vaccin tegen corona te produceren. De fabrikant wil een productielocatie in Europa openen.

Het Amerikaanse Kentucky Bioprocessing (KBP) meldt een doorbraak in de ontwikkeling en vooral vermeerdering van een mogelijk coronavaccin via plantenteelt. Het bedrijf is onderdeel van sigarettenfabrikant British American Tobacco (BAT). Daarmee is mogelijk deze zomer een forse vaccinproductie mogelijk, mits proeven slagen.

Voordelen plantenteelt

KBP heeft erfelijk materiaal van het virus gekloond en ingebracht in tabaksplanten voor snelle reproductie. Dat materiaal uit genetisch gemanipuleerde planten moet de basis worden voor een mogelijk vaccin. Volgens KBP is het voordeel van plantaardige reproductie groot. Het erfelijke materiaal vermeerdert sneller dan in conventionele vermeerderingsmethodes. Ook is de productie veiliger omdat eventuele pathogenen in planten niet voor mensen gevaarlijk zijn. Bovendien blijft het vaccin op deze wijze op kamertemperatuur stabiel.

Door erfelijk materiaal in te brengen in tabaksplanten is een snelle reproductie mogelijk. - Foto: BAT.
Door erfelijk materiaal in te brengen in tabaksplanten is een snelle reproductie mogelijk. - Foto: BAT.

Samenwerken

KBP is een biotechbedrijf dat hoogwaardige stoffen wint uit planten. Het droeg eerder bij aan de ontwikkeling van vaccins bij eerdere virusuitbraken. David O’Reilly, onderzoeksdirecteur bij BAT, zegt dat de vermeerderingstechniek zonder winstoogmerk ter beschikking komt in de strijd tegen het coronavirus. Daarvoor zoekt het bedrijf aansluiting bij andere bedrijven en overheden. Zo wil KBP mogelijk in het Verenigd Koninkrijk een productielocatie bouwen. Nu vindt de vermeerdering via tabaksteelt in de VS plaats.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.