Home

Nieuws

Voedselverspilling supermarkten inzichtelijk

Supermarktketens geven voor het eerst openheid over de mate van voedselverspilling in hun organisaties.

Van al het voedsel dat supermarkten in Nederland aanbieden, komt gemiddeld 1,7% van de totale hoeveelheid kilogrammen niet bij de consument terecht. Gemiddeld wordt dus 98,3% van de totale hoeveelheid voedsel op de supermarkt-winkelvloer wel verkocht. Van het totale verspilde voedsel komt het grootste deel (34,5%) ten laste van de productcategorie aardappelen, groente en fruit. Ten opzichte van de inkoopvolumes in deze productcategorie komt dit neer op 2,7% verspillingsverlies.

Dit laat onderzoek naar voedselverspilling zien, uitgevoerd door supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Wageningen Universiteit & Research (WUR) en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit onder de vlag van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV). Samen maken zij voor het eerst voedselverspilling cijfers inzichtelijk binnen de Nederlandse supermarktorganisaties. Nederland het eerste land in de wereld dat deze gedetailleerde transparantie geeft.

Vertrouwelijk inzicht

Aan deze zelfrapportage werkten vijf Nederlandse supermarktketens mee: Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en PLUS. Samen beslaan zij ongeveer 77,5% van de Nederlandse markt. De supermarktketens hebben op vrijwillige basis zelf gerapporteerd over hun voedselresten – en op basis van vertrouwelijkheid – gegevens verstrekt aan WUR. Die heeft de data-analyse en opschaling voor de totale Nederlandse markt uitgevoerd.

Aandeel ten opzichte van inkoop

Om de impact van de verspilling weer te geven, is het belangrijk om te kijken naar het aandeel verspild voedsel ten opzichte van de inkoopvolumes. Vergeleken met de inkoop is het aandeel voedselverspilling: brood, afbakbrood en banket 7,7%; vers vlees en verse vis 2,9%, aardappels, groente en fruit 2,7%, zuivel, eieren en gekoelde kant-en-klaar producten 1,4%.

De uitkomsten en inzichten van de Zelfmonitor Voedselverspilling helpen om doelgericht te werken aan de branche-brede doelstelling: 50% vermindering van voedselverspilling in 2030.

Of registreer je om te kunnen reageren.