Home

Nieuws

Supers pieken in AGF ondanks corona-onrust in keten

Supermarkten verkopen tot 13% meer verse groente en fruit door coronamaatregelen. Elders in de keten is veel ongerustheid met afbestellingen.

Waar supermarkten nu plussen met hun verkopen, worden weekmarkten in steden soms afgeblazen. Dat leidt tot afbestellingen bij klanten, laten commissionairs en telers weten. Orders worden afbesteld en programma’s voorlopig gehalveerd, vanwege de onzekerheid, weet ook telersvoorman Niels Zuurbier. Behalve weekmarkten sluiten ook horecazaken in België de deuren op last van de overheid.

Fysiek veilen mogelijk stoppen

De onzekere situatie leidt op de veilingen nog niet tot opvallende prijsdalingen. Veiling ZON meldt dat onder meer. Vanmorgen heeft directeur Michiel F. van Ginkel in de afmijnzaal aan kopers laten weten dat de veiling zich voorbereidt op een stop van het fysiek veilen. Bij kopers is thuiskoopsoftware op de laptops geïnstalleerd, laat woordvoerder Jos Caubo weten. De prijsvorming lijkt niet verstoord vrijdag 13 maart. Wel meldt een commissionair dat her en der goedkope partijen, die zijn afbesteld, worden aangeboden.

13% meer verkopen

Het lijkt erop dat klanten op dit moment de supermarkt verkiezen boven andere markten of restaurants. Klanten hamsteren, maar nemen ook verse AGF mee, blijkt uit een rondgang langs winkels in Noord-Brabant en Gelderland. In Noord-Brabant heeft de bevolking al langer met beperkende maatregelen te maken. Een Plus-vestiging in het zuidelijke deel van de provincie heeft vrijdag kerstdrukte in de winkels gezien. Gemiddeld boekten de productgroepen een omzetgroei van 10 tot 20%. De AGF-afdeling deed het met een plus van 13% goed. Dat betekent dat deze winkel ook meer besteld heeft voor de komende dagen.

“De bevoorrading blijft gissen. We gaan daarin risico lopen en misschien hebben we meer derving, maar we rekenen erop dat die vraag dit weekend doorzet. We willen product beschikbaar hebben”, aldus de filiaalhouder. Ook winkels van Jumbo en Albert Heijn in die provincies melden los van elkaar omzetstijgingen doordat ze meer klanten hebben ontvangen de laatste dagen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Of registreer je om te kunnen reageren.